Premiera filma Zgodovina ljubezni v Slovenski filharmoniji

09. maj 2019
Premiera poetičnega filma Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc z zaključnim nastopom dua Silence bo v ponedeljek, 13. maja ob 19.30, v Slovenski filharmoniji.

V sklopu projekta Naši filmi doma in sekciji Predpremiere si je film občinstvo že lahko ogledalo na lanskem Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu, tokratno premiero pa so pripravili Kinodvor, produkcija Monoo in Slovenska filharmonija pred začetkom redne distribucije v slovenskih kinematografih.

Čuten in vizualno razkošen film je svetovno premiero doživel v Karlovih Varih, kjer ga je žirija nagradila za izjemen umetniški dosežek. Na Festivalu slovenskega filma si je prislužil dve vesni, režiserka je prejela še nagrado Štigličev pogled, ki jo Društvo slovenskih režiserjev podeljuje za izjemno režijo, direktor fotografije Mitja Ličen pa nagrado iris Združenja filmskih snemalcev za najboljšo fotografijo v celovečernem filmu.

Gre za prvo koprodukcijo med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav. Glavni vlogi sta odigrala mlada slovenska igralka Doroteja Nadrah, ki jo poznamo tako iz gledališča kot iz filmov (Razredni sovražnik, Izbrisana, igra pa tudi v kratkem igranem filmu režiserke Urške Djukić, »The Right One«, ki bo premierno prikazan na letošnjem odprtju programa »Cannes Directors’ Fortnight 2019« prestižnega festivala v Cannesu), ter priznani norveški igralec Kristoffer Joner, ki je v dvajsetletni karieri med drugim nastopil v norveškem kandidatu za oskarja Val (Bølgen) režiserja Roarja Uthauga, ob Stellanu Skarsgårdu v filmu Kongen av Bastøy Mariusa Holsta, ob Leonardu DiCapriu v Povratniku (The Revenant) Alejandra G. Iñárrituja, nazadnje pa smo ga lahko gledali v vlogi glavnega antagonista v filmu Misija: Nemogoče – Izpad (Mission: Impossible – Fallout). V filmu igrajo tudi Zita Fusco, Matej Zemljič, Matija Vastl in Zoja Florjanc Lukan. 

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in pod okriljem produkcijske hiše Monoo, koproducenti so Incitus Films, Nefertiti Film, v sodelovanju z RAI Cinema in Radiotelevizijo Slovenija. Film je prav tako prejel finančna sredstva s strani Fondo Regionale per l’Audiovisivo del Friuli Venezia Giulia, Zefyr Media Fund, Norwegian Film Institute, Eurimages, FVG Film Commission, ter nastal s podporo Eurimages, Creative Europe – MEDIA.

Film bo na sporedu v izbranih kinih Art kino mreže Slovenije in sicer: v Mestnem kinu Domžale od 15. maja, v Kinodvoru od 16. maja, v Kinu Velenje od 17. maja, v Art kinu Odeon v Izoli od 22. maja, v Kulturnem domu Krško od 23. maja, v Kino Sora v Škofji Loki od 24. maja, v Filmskem gledališču v Idriji od 28. maja, v Mestnem kinu Metropol v Celju od 1. junija, v Kinu Delavski dom Trbovlje od 11. junija, v Mestnem Kinu Ptuj od 13. junija in v Kinu Kulturni dom Slovenj Gradec od 28. junija.

Povezane novice