Premiera slovenskega filma Tkanje pogledov – Jože Dolmark v Kinodvoru

12. april 2019
Premiera filma bo v torek, 16. aprila ob 20. uri v Kinodvoru, v prisotnosti protagonista in filmske ekipe.

Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma si bodo obiskovalci tokrat lahko ogledali dokumentarni film Tkanje pogledov – Jože Dolmark scenarista in režiserja Borisa Jurjaševiča. Premiera filma bo v torek, 16. aprila ob 20. uri v Kinodvoru, v prisotnosti protagonista in filmske ekipe.

Dokumentarec prikaže profesorja Jožeta Dolmarka kot človeka različnih védenj, zanimanj in darov: umetnostnega zgodovinarja, poznavalca književnosti, filmskega in fotografskega zgodovinarja, filmskega kritika, cineasta, scenarista ter predvsem izjemnega pedagoga. »Mi nismo šli snemat z idejo, da je to celovečerni film. Tudi tehnika je bila temu primerna. Potem pa smo ugotovili /…/, da je to film o eni generaciji, da je to film o Silvanu Furlanu, o enem času in o eni neizmerni ljubezni, ki je danes do filma ni več,« v filmu pove Jože Dolmark.

V filmu nastopajo: Jože Dolmark, Slobodan Šijan, dr. Stojan Pelko, Brane Kovič, Majda Širca, Oskar Kogoj, dr. Evgen Bavčar, Jan Cvitkovič, dr. Hrvoje Turković, Nebojša Pajkić, Aleksandar Rafajlović, Nenad Polimac, Lili Nedič, Roberta Scandolara, Roy Menarini, Otto Pflanz, Alberto Princis in Ula Furlan. Pripoveduje Aleš Valič.

Boris Jurjaševič je rojen v Slovenj Gradcu, leta 1955. Med študijem ekonomije je ustanovil amaterski filmski klub »Paranoja film«. S prijatelji je posnel nekaj kratkih igranih filmov na super 8mm. Nato se je preselil v Ljubljano, kjer je študiral filmsko in TV režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in leta 1984 diplomiral. Njegov prvi film je bil legendarni omnibus Trije prispevki k slovenski blaznosti iz leta 1983, ki sta ga podpisala še Žare Lužnik in Mitja Milavec. Do danes je posnel šest igranih celovečerni filmov, njegov zadnji film Stekle lisice iz leta 2017 je uspešen primer politične srhljivke s humornimi elementi in z odlično igralsko zasedbo.

Film Tkanje pogledov – Jože Dolmark je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, producent filma in distributer je Fabula d.o.o., koproducenti filma so Zavod Solsticij, Zvokarna, Slovenska kinoteka in RTV Slovenija. Film bo od 17. aprila na rednem sporedu mestnega kina Kinodvor.

Povezane novice