Premiera igrano-dokumentarnega filma Codelli v Kinodvoru

07. september 2018
Slovenski filmski center, javna agencija RS v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma.

V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma si bodo obiskovalci tokrat lahko ogledali igrano-dokumentarni film Codelli scenarista in režiserja Miha Čelarja. Premiera filma bo v ponedeljek, 10. septembra ob 20.30 uri v Kinodvoru, v prisotnosti režiserja in filmske ekipe.

Codelli je igrano-dokumentarni film o malo znani afriški avanturi znamenitega slovenskega izumitelja, barona Antona Codellija, znanega tudi po tem, da je leta 1898 v Ljubljano pripeljal prvi avtomobil. V filmu izvemo, da je Codelli med letoma 1910 in 1915 v afriškem Togu sredi džungle zgradil radiotelegrafsko postajo, s katero je prvi na svetu vzpostavil brezžično povezavo med Afriko in Evropo. Leta 1912 je v Togu s filmskim pionirjem Hansom Schomburgkom osnoval filmsko produkcijo. Posnela sta nekaj dokumentarcev in Belo boginjo iz Wangore, enega prvih igranih filmov, kadarkoli posnetih v Afriki.

V dokumentarnem delu se ekipa z igralcem Primožem Bezjakom in tremi Codellijevimi potomkami odpravi po sledeh izginulega filma, v igranem delu pa avtorji v slogu nemega filma in ob spremljavi dueta Silence oživijo šeststo fotografij iz baronove osebne zbirke.

V filmu igrajo: Primož Bezjak (Baron Codelli), Katarina Stegnar (Valentina Mladota), Doroteja Nadrah (služkinja Marija), Maša Kagao Knez (Akkbe), Kany Michel Obenga (Amus), Grega Zorc (inženir Freiscmidt), Marinka Štern (Codellijeva mama), Branko Jordan (James Hodgson), Uroš Kaurin (Hans Schomburgk), Janja Majzelj (4. žena), Mojca Fatur (Meg Gherts).

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, ter v  koprodukciji RTV Slovenija, Ps Mangart in Kerozin. Producent filma je Astral Film. 

Festivali in nagrade: Nagrada iris Združenja filmskih snemalcev Slovenije. East Silver Market, Jihlava. DOKUDOC, Maribor. Festival slovenskega filma, Portorož. Pulj.

Povezane novice