Naši filmi doma z Izbrisano scenarista in režiserja Miha Mazzinija

26. februar 2019
Film prihaja v redno kinematografsko distribucijo 28. februarja.

Včeraj, v ponedeljek, 25. februarja ob 20. uri, je bila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera celovečernega filma Izbrisana, prvenec scenarista in režiserja Miha Mazzinija.
Slavnostna premiera je potekala v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017. Film prihaja v redno kinematografsko distribucijo 28. februarja.

Film govori o protagonistki, nosečnici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je preprosto ni v računalniških sistemih. Izbrisana je na 21. Festivalu slovenskega filma prejela štiri vesne, med drugim je protagonistka filma Judita Franković Brdar prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Poleg nje v filmu igrajo še: Sebastian Cavazza, Jernej Kogovšek, Jernej Šugman, Maruša Majer, Marko Mandić, Pia Zemljič, Brane Završan, Doroteja Nadrah, Izudin Bajrović, Silva Čušin, Gregor Zorc, Maja Gal Štromar, Neda R. Bric, Barbara Cerar, Nina Skrbinšek in Mojca Partljič.

Režiser je po premieri dejal: »Današnji odziv je pokazal, kako zelo lahko ta film gane in pretrese občinstvo ter mu ponudi snov za razmišljanje. Mislim, da je vse to nekaj, kar zelo potrebujemo in vesel sem, da je po tolikih letih film na poti do slovenskega občinstva.«

Slavnostnega dogodka so se udeležili tudi: Karl Erjavec, minister za obrambo; Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti; Nataša Posel, direktorica Amnesty International ter številni, ki so v devetdesetih letih na slovenskih upravnih enotah, na lastni koži izkusili, kaj pomeni biti Izbrisan. Dogodek je povezoval Nejc Šmit.

Producent filma je Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film. Koproducenti so: Kinorama - Ankica Jurić Tilić, Ira Cecić iz Hrvaške, Delirium - Biljana Prvanović iz Srbije ter dodatni slovenski koproducent Pakt Media - Diego Zanco in pridruženi producent  - Christopher Thoke.

Film je sofinanciral Slovenski filmski center, finančno podporo je prejel tudi s strani Hrvaškega avdiovizualnega centra (HAVC), Filmskega centra Srbije (FCS) ter mednarodnega koprodukcijskega fonda Eurimages, predhodno pa tudi že na razvoju s sredstvi programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

Povezane novice