Premiera slovenskega filma Igram, sem

07. januar 2019
Prvi v sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma bo letos novi celovečerni igrani film scenarista in režiserja Miroslava Mandića Igram, sem.

Od jeseni 2017 Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor prireja slavnostne premiere, ki so namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma.

Prvi v sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma bo letos novi celovečerni igrani film scenarista in režiserja Miroslava Mandića Igram, sem. Premiera filma bo v sredo, 9. januarja ob 20. uri v Kinodvoru, v prisotnosti režiserja in filmske ekipe. Dan zatem v četrtek, 10. januarja ob 19. uri bo premiera filma v Mariboxu, kjer bo prav tako prisotna filmska ekipa. 

Medtem ko se pripravlja na vlogo tatice, začne mlada igralka krasti tudi v resničnem življenju, vse bolj »filmski« pa postaja tudi njen odnos do mladega natakarja, ki je vanjo zaljubljen … Med raziskovanjem za vlogo klošarja se igralec potika po zavetiščih in navezuje stike z resničnimi brezdomci. Svoboda življenjskega sloga ga povsem prevzame … Igralec v televizijski žajfnici obsesivno zasleduje soigralko, ona pa mu dopoveduje, da dogajanje pred kamero nima nič z njunim zasebnim življenjem…

Režiser o svojem filmu pravi: »Že leta me fascinira igra – po eni strani velikanski trud, vložen v ustvarjanje vloge, poistovetenje, ki včasih vpliva na igralčev odnos do osebnega okolja; po drugi strani pa se sprašujem, kako je taka transformacija sploh mogoča, to ‘preskakovanje’ iz vloge v življenje in nazaj /.../? Teza filma, torej identifikacija igralca z likom, ki ga igra, je prav tako dvoumna – je morda transformacija igralskega v življenjsko le najvišja oblika igre? Ukvarjati sem se hotel s spopadom med igro in odgovornostjo, s konfliktom brezpogojne determinacije na eni in iskrene emocije na drugi strani. Prav tako sem se hotel poigrati z igralskim pristopom Leeja Strasberga in s posledicami, do katerih lahko privede dobesedno dojemanje njegove metode.«

V glavnih vlogah nastopajo Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl in Amar Čustović. Producent in distributer filma je Filmostovje.

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra,  mednarodno premiero je doživel lani novembra na jubilejnem 40. CIFF, mednarodnem filmskem festivalu v Kairu, domačo festivalsko premiero pa na 21. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Režiser in scenarist Miroslav Mandić je rojen v Sarajevu. Pred vojno je režiral kultno TV-serijo Top lista nadrealista, v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je na Češkem režiral številne dokumentarne filme. Od leta 2005 živi in dela v Sloveniji, kjer je ustanovil produkcijsko hišo Filmostovje. Leta 2013 je nastal njegov drugi celovečerni igrani film v slovenskem jeziku Adria Blues. Film se je uvrstil v tekmovalni program prvencev in drugih filmov na prestižnem mednarodnem festivalu v Karlovih Varih.  Sledile so projekcije na festivalih v  Pulju, Sarajevu, Montpellieru in Santa Barbari (ZDA).

V izbranih kinih Art kino mreže Slovenije in drugje bo film prvič na ogled v naslednjih terminih:
v Kinodvoru od 9. januarja, v Kosovelovem domu Sežana 10. januarja, v Kulturnem domu v Cerknici 12. januarja, v Kinu Trbovlje 15. januarja, v Mestnem kinu Domžale 16. januarja, v Kinu Odeon v Izoli 17. januarja, v Kinu Črnomelj 18. januarja, v Mestnem kinu Metropol Celje 19. januarja, v Kulturnem domu Slovenj Gradec 14. in 22. januarja, v Kulturnem domu Radovljica 23. januarja, v Kinu Idrija 24. januarja in v Kinu Kočevje 27. februarja. Na vseh projekcijah bodo z režiserjem in filmsko ekipo potekali pogovori o filmu.

Povezane novice