Mednarodna premiera filma Igram, sem

20. november 2018
Igram, sem je uvrščen med 14 filmov mednarodnega tekmovalnega programa festivala CIFF v Kairu.

Novi celovečerni igrani film scenarista in režiserja Miroslava Mandića Igram, sem je uvrščen v tekmovalni program jubilejnega 40. CIFF-a, mednarodnega filmskega festivala v Kairu, ki poteka od 20. do 29. novembra. Vpliven in vsebinsko bogat mednarodni filmski festival je bil ustanovljen leta 1976 in predstavlja svetovno kinematografijo s poudarkom na afriškem in arabskem filmu, ter je edini tovrstni festival za to regijo.

Igram, sem je uvrščen med 14 filmov mednarodnega tekmovalnega programa festivala, občinstvo si ga bo lahko ogledalo v sredo, 21. novembra ob 21.30 uri, v sredo 28. novembra ob 12. uri ter v četrtek, 29. novembra ob 15.30 uri.

Film se posveča igralskemu poklicu ter meji med igralcem in likom, ki ga igralec interpretira; meji, ki lahko postane nedoločljiva za igralca. Triptih je tudi zgodba o igralčevih najbližjih, o okoliščinah, v katerih igralec živi in njihovem vplivu na njegovo ustvarjanje. Situacije, posnete v observacijsko-dokumentarističnem slogu, poudarjajo socialni značaj treh območjih; zgodbe se odvijejo v Sarajevu, Ljubljani in Zagrebu. Mlada igralka Lina se pripravlja na avdicijo za vlogo tatice, gledališki igralec Niko je sprejel vlogo brezdomca v filmu, Luka po končanju snemanja televizijske serije še naprej zasleduje soigralko – film Miroslava Mandića briše mejo med igro in življenjem, ter preprašuje moč metode, igralskega principa po Strasbergu.

V glavnih vlogah nastopajo Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl in Amar Čustović. 

Igram, sem je doživel festivalsko premiero na nedavnem 21. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, v kinematografe pa prihaja v začetku januarja, po slavnostni premieri v ljubljanskem Kinodvoru. Režiser in scenarist Miroslav Mandić je rojen v Sarajevu. Pred vojno je režiral kultno TV-serijo Top lista nadrealista, v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je na Češkem režiral številne dokumentarne filme. Od leta 2005 živi in dela v Sloveniji, kjer je ustanovil produkcijsko hišo Filmostovje. Njegovi filmi so bili prikazani in nagrajevani na odmevnih evropskih festivalih v Berlinu, Karlovih Varih, Locarnu, Sarajevu, Krakovu, pa tudi v ZDA (Chicago, Santa Barbara) in Avstraliji (Melbourne).

Povezane novice