Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc povabljen na Slamdance

27. november 2018
Slamdance bo gostil severnoameriško premiero filma Zgodovina ljubezni januarja 2019.

Film Zgodovina ljubezni režiserke in scenaristke Sonje Prosenc se je uvrstil na ameriški festival Slamdance, kjer bo doživel severnoameriško premiero. Festival, ki se uvršča med pet najpomembnejših v ZDA in na katerega se vsako leto prijavi več kot 6000 filmov, bo Zgodovino ljubezni predstavil v sekciji Breakouts. Ta je posvečena režiserjem in režiserkam, ki po besedah festivala “širijo meje žanra in filmske forme in so svetilniki, ki nakazujejo prihodnost filma.” Letošnji izbor štirih ustvarjalcev poleg Sonje Prosenc vključuje tudi delo bivših udeležencev Slamdanca, med njimi Stevena Soderbergha, ki se vrača v vlogi producenta filma Beats, japonski film Demolition Girl in kanadski Happy Face.

V filmu v glavnih vlogah nastopata mlada slovenska igralka Doroteja Nadrah in skandinavski filmski zvezdnik Kristoffer Joner, ki smo ga med drugim lahko gledali v filmih Povratnik, Misija: Nemogoče in Val. Zgodovina ljubezni, koprodukcija Slovenije, Italije in Norveške, je drugi film režiserke Sonje Prosenc, ki jo je Cineuropa, portal evropskih filmskih kritikov, uvrstila med osem najperspektivnejših evropskih režiserk. V ZDA je bil prikazan tudi režiserkin celovečerni prvenec Drevo, ki ga je pod svoje okrilje vzel Ameriški filmski inštutut (AFI) in ga uvrstil v svoj izbor najboljših evropskih filmov leta 2015.

Razvpiti ameriški festival neodvisnega filma

Ameriški festival neodvisnega filma Slamdance, ki velja za uporniškega brata bolj komercialno naravnanega Sundanca, se je specializiral za odkrivanje novih filmskih talentov in na filmski zemljevid postavil režiserje kot so Christopher Nolan, brata Russo, Marc Forster (James Bond - Kvantum sočutja), Benh Zeitlin (Zveri južne divjine), Oren Peli (Paranormalno), Seth Gordon, Lynn Shelton (Your Sister's Sister) in Lena Dunham (Girls). Alumni festivala pa so tudi Larry Clark (Kids), Steven Soderbergh in Johnathan Demme (Ko jagenjčki obmolknejo).

Uspešna pot po mednarodnih festivalih in najava distribucije v tujini

Slamdance bo gostil severnoameriško premiero filma Zgodovina ljubezni januarja 2019. Film je svetovno premiero doživel na prestižnem filmskem festivalu v Karlovih Varih, kjer ga je velika žirija festivala nagradila kot izjemen umetniški dosežek, na 21. Festivalu slovenskega filma je prejel dve vesni, na Festivalu novega filma v Splitu pa posebno festivalsko priznanje. Na svoji nekajmesečni festivalski poti se je predstavil občinstvu v številnih evropskih državah. Ta vikend je film doživel italijansko premiero na velikem filmskem festivalu v Torinu, ki je najavila distribucijo po italijanskih kinih. V naslednjih tednih pa sledijo še avstrijska premiera, na K3 filmskem festivalu, ki jo bo pospremil koncert klasične glasbe, norveška premiera kot začetek kinematografske distribucije na Norveškem, in drugi festivali. Film bo v slovenskih kinih prikazan spomladi drugo leto.

Povezane novice