Novi slovenski film vnovič osvaja Berlin

21. november 2018
Filmske projekcije, pogovori z režiserkami in režiserji, razstava in slovensko obarvana filmska druženja ta konec tedna v kinu Sputnik v Kreuzbergu.

S težko pričakovano berlinsko premiero igranega filma Rudar Hanne Slak – že petnajst let tudi Berlinčanke - se v petek zvečer začenja četrta edicija festivala Neues Slowenisches Kino, ki ga v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom pripravlja berlinsko društvo Periskop. V treh dneh se bodo v Kinu Sputnik v Kreuzbergu zvrstile filmske projekcije, pogovori z režiserkami in režiserji ter filmskimi ekipami, likovna razstava in slovensko obarvana filmska druženja.

Rudar, dobitnik vesne za režijo, najboljšo glavno moško vlogo in montažo v Portorožu 2017 ter številnih mednarodnih nagrad, je nastal po življenjski zgodbi zasavskega rudarja Mehmedalije Alića in njegovi avtobiografiji Nihče. V okviru festivala Neues Slowenisches Kino bo film prvič na ogled berlinskemu občinstvu - zaradi velikega zanimanja bo ob odprtju festivala hkrati predvajan v dveh kinodvoranah. Po projekciji bo v pogovoru o filmu sodelovala številčna filmska ekipa iz Berlina – poleg  režiserke Hanne Slak še koproducent Michel Balagué, skladateljica Amélie Legrand, oblikovalec zvoka Gabor Ripli, kolorist Unai Rosende ter oblikovalec špice in vizualnih efektov Luka Umek.

Poleg filmske premiere bo v petek zvečer festival odprla še likovna razstava THANK YOU, HAVE A NICE DAY ilustratorke Anje Šlibar, avtorice letošnje likovne podobe festivala. Razstava, ki bo v kinu Sputnik na ogled vse do sredine januarja 2019, je izbor del, ki so v zadnjih treh letih nastala med Ljubljano in New Yorkom, in ki se z veliko mero humorja in inovacije sprehajajo med pop kulturo, feminizmom, grško mitologijo in črno-belimi kontrasti.

V soboto bo v Berlinu čas za kratke filme po izboru Petra Cerovška in Matevža Jermana iz ekipe Festivala kratkega filma v Ljubljani (FeKK – Kraken). Projekcijo z naslovom Osem kratkih bo uvedel množično nagrajen animirani film Celica Dušana Kastelica, med drugim prejemnik portoroške vesne za najboljši animirani film 2017, nagrade za najboljši evropski neodvisni film 2018 in številnih nagrad s festivalov animiranega filma z vsega sveta. Sledili bodo filmi Assunta (Ester Ivakič), Iva (Maja Alibegović), Vrzel (Ana Trebše), Ples ljubezni (Leo Černic), Seme radosti (Ana Cerar), Nevidna roka Adama Smitha (Slobodan Maksimović) in A very short film (Asja Trost). Projekciji bo sledil pogovor s številnimi ustvarjalkami in ustvarjalci prikazanih filmov.

Sobotni večer bo nato zaključila projekcija najboljšega slovenskega igranega filma 2017 Ivan v režiji Janeza Burgerja, ki je navdušil na dunajskem festival LET’S CEE in je med drugim osvojil distribucijo v številnih državah od Kitajske do Srbije in Hrvaške. V glavni vlogi blesti Maruša Majer, ki jo je Berlin dodobra spoznal že lani, ko so jo pri »European Film Promotion« uvrstili v deseterico izjemnih evropskih mladih igralcev projekta »European Shooting Star« na Berlinalu 2017.

Zadnji dan festivala bo berlinskemu občinstvu ponudil dokumentarni film Siniše Gačića in Dominika Menceja Odraščanje, intimni portret družine novorojenega dečka Tiborja in njegovih mam Daje in Jedrt, ki se v času referenduma za izenačitev pravic istospolnih parov javno izpostavita. Tudi tej projekciji bo sledil pogovor z režiserjema filma, nato pa se bo Neues Slowenisches Kino v Berlinu zaključil s projekcijo manjšinske slovenske koprodukcije Moški ne jočejo, množično nagrajene drame o veteranih jugoslovanske vojne bosanskega režiserja Alena Drljevića.

Festivalske projekcije, pogovore in likovno razstavo bodo dopolnila še številna slovensko obarvana neformalna filmska druženja ustvarjalk in ustvarjalcev, s katerimi želijo organizatorji pripomoči k večji prepoznavnosti slovenskega filma v tujini, predvsem pa k večji povezanosti slovenskih filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev, še posebej tistih iz mlajših generacij, za učinkovitejši skupni boj za boljšo prihodnost slovenskega filma.

Avtorica besedila: Nataša Kramberger, Periskop

Povezane novice