Po dveh letih se na Kongresni trg vrača restavrirana slovenska klasika

16. avgust 2018
Slavnostno projekcijo organizirata Slovenski filmski center, javna agencija RS in mestni kino Kinodvor. Dogodek bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ob 70-letnici prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma in poteka v sklopu prireditve Letni kino na Kongresnem trgu, ki ga že peto leto zapored organizira mestni kino Kinodvor.

23. avgusta 2016 je Letni kino na Kongresnem trgu otvorila Dolina miru (1956) režiserja Franceta Štiglica, v ponedeljek, 27. avgusta ob 21. uri pa bo prikazan njegov celovečerni prvenec Na svoji zemlji (1948), ki je tudi prvi slovenski zvočni celovečerni igrani  film. Gre za digitalizirano in restavrirano verzijo filma, slavnostno projekcijo pa organizirata Slovenski filmski center, javna agencija RS in mestni kino Kinodvor. Slavnostna projekcija je posvečena slovenski igralki Štefki Drolc, ki je v vlogi Tildice izoblikovala svojo prvo filmsko vlogo in nas je žal v letošnjem letu zapustila.   

Dogodek bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ob 70-letnici prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma in poteka v sklopu prireditve Letni kino na Kongresnem trgu, ki ga že peto leto zapored organizira mestni kino Kinodvor.

V filmu igrajo legendarna imena: Lojze Potokar, Franc Presetnik, Mileva Zakrajšek, Štefka Drolc, Miro Kopač, Avgusta Danilova, Majda Potokar, Boris Sešek, Stane Sever, Metka Bučar, Jože Gale, Andrej Kurent in Ivan Ivo Belec. Glasbo je napisal Marijan Kozina, direktor fotografije in montažer je Ivan Marinček.

V Štigličevi epopeji o narodnoosvobodilnem boju, posneti po noveli in scenariju Cirila Kosmača, so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah.  Prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji se je leta 1949 kot prvi slovenski oziroma jugoslovanski film predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu. Film je nastal pod vplivom sovjetskih “patriotskih” filmov in socialnega realizma, obenem pa prinaša status mitičnega začetka slovenskega filma, kjer Baška grapa ravno tako postane mitski prostor junaškega  narodnoosvobodilnega boja. Na svoji zemlji je edini himnični slovenski film o partizanstvu, saj so se naslednji filmi tematike NOB lotevali na način problemskih dram ali celo komedij kot sta Tistega lepega dne in Ne joči, Peter, ki ju je ravno tako posnel France Štiglic.

Z obrtnega stališča pa je to film, kjer so se vsi učili filmskega poklica, od tehnične ekipe pa do avtorske ekipe in igralcev. Začetniško znanje, v kombinaciji z osnovno tehnično opremo, je pomenilo kar precejšnji izziv za restavratorje filma, ki so se tako pri sliki kot zvoku srečali z osnovnim vprašanjem: Kako popraviti in vendar ohraniti vse značilnosti filma, ki so jih gledalci imeli pred seboj na platnu na prvih projekcijah? Film je za Slovenski filmski center restavrirala produkcijska hiša Iridium Film.

Slovenski filmski center je z namenom povečanja dostopnosti starejših filmov javnosti v letu 2017 pričel tudi z izdajanjem restavriranih del na Blu-rayjih znotraj zbirke, ki smo jo poimenovali SI-FI Klasika. V letu 2017 smo poleg Doline miru izdali tudi restavrirani film Sedmina (1969) režiserja Matjaža Klopčiča. V letu 2018 pa smo izdali film To so gadi (1977) režiserja Jožeta Bevca, ki mu bo po tokratni slavnostni projekciji sledil film Na svoji zemlji. Prav tako bo Pošta Slovenije septembra 2018 izdala znamko z motivom iz filma.

Slavnostni projekciji se bodo pridružili tudi legendarni ustvarjalci filma, vstop na prireditev je prost! 




Povezane novice