Restavrirana slovenska klasika Na svoji zemlji režiserja Franceta Štiglica na Kongresnem trgu

28. avgust 2018
Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se je z ustvarjalci filma Andrejem Kurentom, igralcem, Tonetom Mlakarjem, scenografom, Ivom Belecem snemalcem in nastopajočim in Ivanom Marinčkom, direktorjem fotografije in montažerjem, tudi osebno srečal.

Včeraj smo si na odprtju Letnega kina na Kongresnem trgu, ki ga že peto leto zapored pripravlja mestni kino Kinodvor, lahko ogledali digitalizirano in restavrirano različico prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma Na svoji zemlji (1948). Slavnostno projekcijo ob 70-letnici nastanka filma sta organizirala Slovenski filmski center, javna agencija RS in Kinodvor. Slavnostna projekcija je bila posvečena letos preminuli slovenski igralki Štefki Drolc, ki je v vlogi Tildice izoblikovala svojo prvo filmsko vlogo.

Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se je z ustvarjalci filma Andrejem Kurentom, igralcem, Tonetom Mlakarjem, scenografom, Ivom Belecem snemalcem in nastopajočim in Ivanom Marinčkom, direktorjem fotografije in montažerjem, tudi osebno srečal.

Poleg Andreja Kurenta v filmu igrajo še: Lojze Potokar, Franc Presetnik, Mileva Zakrajšek, Štefka Drolc, Miro Kopač, Avgusta Danilova, Majda Potokar, Boris Sešek, Stane Sever, Metka Bučar in Jože Gale. Glasbo je napisal Marijan Kozina.

Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra je ob tej priložnosti dejala: »Letos praznujemo častitljivi sedemdeseti jubilej prvega slovenskega zvočnega celovečernega filma. Zapuščina slovenskega filma je bogata in prav je, da za njeno dediščino tudi poskrbimo in na ta način zlasti mlajši generaciji omogočimo dostop do slovenske filmske dediščine, ki jo nečastno razžira duh časa. Včerajšnja projekcija je dokaz, da je možno z ustreznimi vlaganji omogočiti, da naša filmska dediščina ponovno zaživi pred gledalci.«


Nina Peče Grilc, direktorica mestnega kina Kinodvor pa poudarila: »Letni kino na Kongresnem trgu letos prinaša štiri večere filmskih klasik, ki jih mestni kino Kinodvor v sodelovanju s partnerji domačim in tujim obiskovalcem prestolnice brezplačno ponuja na osrednjem ljubljanskem trgu. Filmski večeri so posvečeni pomembnim obletnicam in mejnikom v naši oziroma filmski zgodovini. Po Dolini miru je Na svoji zemlji nadaljevanje sodelovanja s Slovenskim filmskim centrom, da na osrednjem filmskem prizorišču na prostem prikažemo mejnike slovenske kinematografije. Veseli smo, da so nas ob tej priložnosti obiskali ustvarjalci filma, osebno pa sem film nocoj spremljala v spominih na številne lepe trenutke s Štefko Drolc v našem mestnem kinu.«

 
V Štigličevi epopeji o narodnoosvobodilnem boju, posneti po noveli in scenariju Cirila Kosmača, so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah.  Prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji se je leta 1949 kot prvi slovenski predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu. Film je celovečerni prvenec Franceta Štiglica, čigar 100 - letnico rojstva bomo praznovali prihodnje leto.


Film je za Slovenski filmski center digitalno restavrirala produkcijska hiša Iridium Film. Uporabljeno arhivsko filmsko gradivo hrani Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije.

Povezane novice