Nagrade za slovenske filmske ustvarjalce na 65. Puljskem filmskem festivalu

23. julij 2018
V soboto, 21. julija so tudi letos v puljski Areni filmski festival zaključili z nagradami, ki jih je podelila glavna strokovna žirija festivala.

Strokovna žirija je najboljšo igralsko upodobitev v kategoriji manjšinskih koprodukcij prepoznala v liku Mare, ki jo je v slovenskem filmu Ivan režiserja Janeza Burgerja odigrala Maruša Majer. Slovenska igralka si zlato areno po mnenju žirije zasluži »zaradi pogojenosti s fizično bolečino, še bolj pa pod pritiskom emotivne travme, glavna junakinja filma Ivan uteleša neverjetno moč materinskega nagona.«

Igralsko moč Maruše Majer v tem filmu je že leta 2016 prepoznala žirija, ki je igralko izbrala med 10 perspektivnih mladih igralcev iz Evrope za projekt Vzhajajoče zvezde na filmskem festivalu v Berlinu. Maruša Majer je za vlogo Mare prejela tudi nagrado vesna za najboljšo glavno igralko na lanskoletnem Festivala slovenskega filma.

Na 58. Puljskem filmskem festivalu je leta 2011 film Lahko noč, gospodična režiserja Metoda Pevca prejel vse tri nagrade v kategoriji hrvaški manjšinski filmi: za najboljšo fotografijo (Sven Pepeonik), najboljšo igralsko upodobitev (Polona Juh) in za režijo.

V kategoriji hrvaški film je zlato areno za oblikovanje zvoka prejel Julij Zornik za film Comic Sans Nevija Marasovića. Slovenski oblikovalec zvoka je po mnenju žirije » večslojno uporabil glasbo, ter jo usklajeno prepletel z dialogi in atmosferami.«

Režiser Marko Šantić, ki je zaključil filmsko režijo na AGRFT v Ljubljani, je skupaj s sorežiserko Saro Hribar prejel 2 nagradi za film Lada Kamenski. Šantičeva sorežiserka je za zadevni film prejela tudi nagrado breza za najboljšo debitantko.

Veliko zlato areno je prejel film Mali, četrti igrani celovečerni film režiserja Antonia Nuića.

Povezane novice