Mednarodna premiera Nori dnevi na tednu kritike - 71. Mednarodni filmski festival v Locarnu

12. julij 2018
»Nori dnevi« je kombinacija opazovalnega dokumentarca in participativnega snemanja, ki bo zajel globino tistega, kar je človeku najpomembnejše - občutek varnosti.

71. edicija mednarodnega filmskega festivala v Locarnu bo potekala od 1. do 11. avgusta. Na teden kritike, ki v sklopu festivala poteka od 3. do 10. avgusta, se je s celovečernim dokumentarnim filmom uvrstil hrvaško-slovenski koprodukcijski film Nori dneviFilm bo svojo mednarodno premiero doživel v ponedeljek, 6. avgusta ob 11. uri v La Sali, ponovitev bo naslednji dan, v torek, 7. avgusta ob 18.30 uri v L'altra Sala.

Slovenska koproducentka filma je Petra Seliškar iz Zavoda Petra Pan, hrvaški producent je Restart Croatia. Film je nastal pod taktirko hrvaškega scenarista in režiserja Damiana Nenadića, ter s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

»Nori dnevi« je kombinacija opazovalnega dokumentarca in participativnega snemanja, ki bo zajel globino tistega, kar je človeku najpomembnejše - občutek varnosti.

V filmu nastopata dva protagonista, Maja Šćukanec in Mladen Bađun, ki »svoje stanje in izkušnje večinoma opisujeta s svojimi podobami. Režiser jima je dal priročne kamere in jima omogočil, da snemata sebe in svoje okolje. Rezultat je film, ki nam omogoča, da smo dobesedno, na prvi pogled, priča Mladenovi verski obsedenosti in Majinemu psiho-fizičnemu propadu, ki ga povzročajo stranski učinki drog,« so zapisali na uradni spletni strani festivala.

Lani se je v isti program uvrstil režiser Rok Biček z dokumentarnim filmom Družina, kjer je tudi zmagal. Družina je prva slovensko-avstrijsko koprodukcija, ki sta jo finančno podprla Slovenski filmski center in Avstrijski filmski inštitut. Je tudi prvi slovenski film, ki je bil predvajan v tej programski sekciji.

Teden kritike je odlična odskočna deska za vsakega ustvarjalca, saj se v tej kategoriji vsako leto predstavi le sedem filmov, ki odpirajo nove perspektive in izzovejo razprave. Ustanovljen je bil leta 1990 in znotraj festivala predstavlja neodvisno sekcijo, ki jo vsako leto organizira švicarsko združenje filmskih novinarjev z namenom, da svetovni javnosti predstavi inovativne filme na robu klasične filmske naracije, ter se zlasti osredotoča na tiste z unikatno vizijo. Preostali izbrani filmi prihajajo iz Kanade, Francije, Švice, Nemčije, Irana in Argentine.

Povezane novice