Svetovna premiera Družine na tednu kritike - 70. mednarodni filmski festival v Locarnu

13. julij 2017
Na teden kritike se je s svojim dokumentarnim celovečernim filmom Družina uvrstil režiser mlajše generacije Rok Biček.

Letošnja 70. edicija mednarodnega filmskega festivala v Locarnu bo tudi v znamenju slovenskega filma. Na teden kritike se je s svojim dokumentarnim celovečernim filmom Družina uvrstil režiser mlajše generacije Rok Biček. Festival bo potekal od 2. do 12. avgusta, film pa bo svojo svetovno premiero doživel v ponedeljek 7. avgusta, ob 11.00 uri, v Cinema Teatro Kursaal. Ponovitev bo naslednji dan, 8. avgusta, ob 18.30 uri, v L'altra Sala. Gre za prvo slovensko-avstrijsko koprodukcijo, ki sta jo finančno podprla Slovenski filmski center in Avstrijski filmski inštitut. Družina predstavlja resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let osrednjega lika in ni na sledi senzacijam, temveč občutjem. To je tudi prvi slovenski film, ki bo predvajan v programski sekciji teden kritike v Locarnu.

Kot je zapisal direktor sekcije Marco Zucchi, je Roku Bičku s filmom uspelo ujeti intenzivne zasebne situacije na način, kot da bi bil neviden in da v sobi, kjer zgodba nastaja, režiser sploh ne bi bil prisoten. Glavna oseba filma je Matej Rajko in film prikazuje obdobje njegovega prelomnega in problematičnega otroštva, do nekoliko nerodne ter uporniške mladosti. Od njegove prve ljubezni, ko je postal oče, do težke ločitve. Film prav tako raziskuje odnos oče-hči in sin-oče, ter temo invalidnosti, ki je osrednja točka Matejevega življenja. S premišljeno uporabo raztrganega časovnega poteka dogodkov, uspe Bičku ustvariti delo, ki ga lahko upravičeno imenujemo dokumentarna različica Fantovskih let. Tako kot Linklaterjevi uspešnici, tudi Bičkovemu filmu Družina uspe neverjeten ter hkrati tako dragocen in specifično kinematografski dosežek – občinstvu se ustavi čas. V manj kot dveh urah se odvrti deset let resničnih trenutkov v življenju Mateja in ljudi okrog njega.

Dokumentarni film je nastal v produkciji Cvinger filma, Zavoda za kulturne dejavnosti in koprodukciji RTV Slovenija, v njem pa nastopajo: Matej Rajk, Nia Kastelec, Barbara Kastelec, Alenka Rajk, Mitja Rajk, Boris Rajk, Ivka Gruden, Emanoela Škulj, Robert Krese, Aleksej Kastelec, Estera Dvornik in Gabrijela Simetinger.

Teden kritike je odlična odskočna deska za vsakega ustvarjalca, saj se v tej kategoriji vsako leto predstavi le sedem filmov, ki odpirajo nove perspektive in izzovejo razprave. Ustanovljen je bil leta 1990 in znotraj festivala predstavlja neodvisno sekcijo, ki jo vsako leto organizira švicarsko združenje filmskih novinarjev z namenom, da svetovni javnosti predstavi inovativne filme na robu klasične filmske naracije, ter se zlasti osredotoča na tiste z unikatno vizijo. Preostali izbrani filmi prihajajo iz Švice, Nemčije, Argentine, Kolumbije, ter dva iz koprodukcijskih držav Tajvana in Mjanmara ter Nemčije in Švice.

Rok Biček tako v slovenskem kot tudi mednarodnem prostoru ni več neznanka, saj je njegov celovečerni igrani prvenec Razredni Sovražnik iz leta 2013 požel nemalo uspehov. Prejel je nagrado na beneškem tednu kritike in bil eden izmed treh nominirancev za nagrado Lux, ki jo podeljuje Evropski parlament. Film je bil uspešen tudi v domači distribuciji in je prejel dve zlati roli, saj je nabral več kot 50.000 gledalcev v kinodvoranah.

Povezane novice