Režiser Rok Biček je s filmom Družina zmagal na tednu kritike v Locarnu

14. avgust 2017
Observacijski dokumentarni film Družina je najbolj prepričal žirijo.

Observacijski dokumentarni film Družina, v režiji Roka Bička, je na 70. ediciji mednarodnega filmskega festivala v Locarnu, kjer je doživel tudi svetovno premiero, najbolj prepričal žirijo in v programski sekciji teden kritike prejel glavno nagrado v višini 8.000 švicarskih frankov. Kot smo že poročali, se znotraj tedna kritike vsako leto predstavi le sedem filmov, zato je uspeh še toliko večji. V filmu se v manj kot dveh urah odvrti deset let resničnih trenutkov v življenju protagonista Mateja in ljudi okrog njega.

Obrazložitev nagrade navaja: «Brez namigovanja in obsojanja film opazuje notranje delovanje slovenske družine. V času drzne propagande je slednja eksplicitno predstavljena na način, da so vsa ocenjevanja in presoje prepuščene občinstvu, ravno tako kot tudi družbene okoliščine v naših evropskih sosednjih državah in nenazadnje tudi varnost, ki v najtežjih časih služi kot razširjena družina.«

Festivalski kritik Jay Weissberg pa je za Variety o filmu med drugim zapisal, da je Bičku v dokumentarnem filmu skozi nenavaden pogled uspelo podati zgodbo na preprost način, ki pa kljub vsemu ne poenostavlja zelo zapletenega življenja glavnega lika. Matej Rajk namreč ni predstavljen ne kot junak in ne kot antijunak, koncept družine pa je postavljen v veliko širši koncept od pojmovanja tradicionalne družine. Na kratko, gre za impresiven in vznemirljiv dokumentarni film, ki bo zagotovo premikal meje na prihodnjih festivalih dokumentarnega filma.

Dokumentarni film je nastal v produkciji Cvinger filma, Zavoda za kulturne dejavnosti in koprodukciji RTV Slovenija, v njem pa nastopajo: Matej Rajk, Nia Kastelec, Barbara Kastelec, Alenka Rajk, Mitja Rajk, Boris Rajk, Ivka Gruden, Emanoela Škulj, Robert Krese, Aleksej Kastelec, Estera Dvornik in Gabrijela Simetinger. Film sta finančno podprla Slovenski filmski center in Avstrijski filmski inštitut, gre za prvo slovensko-avstrijsko koprodukcijo v zadnjih dvajsetih letih.

Film bo danes, 14. avgusta, na 23. Sarajevskem filmskem festivalu na sporedu ob 15.00 v Multiplex Cinema Cityju, kjer bo doživel svojo regionalno premiero.

Več o ostalih nagrajencih v Locarnu je dostopno tukaj.

Povezane novice