Nori dnevi / Days of Madness (2018)

74 min / celovečerni dokumentarni film, celovečerni film

Maja in Mladen trpita zaradi različnih duševnih stisk. Ne štejeta se za duševno bolne, vendar duševno raznolike. Po več letih zdravljenja pod strogim zdravniškim nadzorom in številnih tablet, se odločita za drugačen pristop k zdravljenju svoje duševne stiske. Borita se ne samo proti očitni diskriminaciji, temveč se odločita spregovoriti o svojih čustvenih težavah – in to storita neposredno v kamero. Z jemanjem 15 tablet na dan, ki jima jih predpisujejo njihovi zdravniki, je to edina medicinsko zdravljenje, ki ga prejmeta. Težko je pričakovati, da se jima bo duševno zdravje kadarkoli izboljšalo. Namesto terapevtske pogovora s psihiatrom, pričneta odkrito govoriti v kamero, delita svoja najgloblja čustva in strahove ter pokažeta, kako zdravstveni sistem deluje do uporabnikov.

Ne nazadnje, Maja in Mladen si želita zgolj počutiti se kot normalna, sprejeta in izpolnjena človeška bitja. Maja želi postati Mike - močan in brezkompromisen moški v plavalnih hlačah Speedo in Mladen želi najti žensko svojega življenja in se osvoboditi vpliva duhovnika in konservativne družine.

"Nori dnevi" je kombinacija opazovalnega dokumentarca in participativnega snemanja, ki bo zajel globino tistega, kar je človeku najpomembnejše - občutek varnosti.

Filmska ekipa

Režiser: Damian Nenadić
Scenarist: Damian Nenadić
Direktor fotografije: Maja Šćukanec
Avtor glasbe: Filip Sertić
Montažer: Sandra Bastašić
Oblikovalec zvoka: Martin Semenčić, Julij Zornik
Producent: Oliver Sertić, Tibor Keser
Koproducent: Petra Seliškar
kinomatograf: Damian Nenadić, Srđan Kovačević

Organizacije

Produkcijska hiša: Restart Croatia
Koprodukcijska hiša: Zavod Petra Pan film production
Sofinanciral: City of Zagreb, MEDIA – development, HAVC / Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski center, javna agencija RS

Tehnični podatki

Format: DCP
Razmerje: /
Barve: barvni
Zvok: 5.1