Filmski festival Herceg Novi z Rudarjem in Zgodovino ljubezni

02. avgust 2018
Od 1. do 7. avgusta poteka 32. Filmski festival Herceg Novi, ki je najpomembnejši filmski festival v Črni Gori. Njegov glavni cilj je promocija regionalne in svetovne kinematografije, še posebej pa odpira prostor avtorjem in avtoricam, ki negujejo izvirno umetniško senzibilnost, pogumen pristop k družbeni stvarnosti, filmskemu jeziku in produkciji.

Mednarodni program sestavljata tekmovalna sekcija regionalnih celovečernih in dokumentarnih filmov ter študenstkih filmov. Netekmovalni program kino Evropa pa predstavlja “najnovejše filme priznanih filmskih avtorjev”.

V program Kino Evropa je črnogorskemu festivalu uspelo privabiti najboljše in nagrajene filme iz letošnjih največjih festivalov. V Herceg Novem bodo med drugimi pred sarajevskim filmskim festivalom predvajali poljski film Hladna vojna režiserja Pavla Pawlikovskega, ki je maja na festival v Cannesu prejel nagrado za najboljšo režijo, italijanski film Dogman režiserja Mattea Garronea, ki je v Cannesu prejel nagrado za najboljšega igralca, pa tudi kontroverzni romunski film Brez dotika, zmagovalca zadnjega Berlinala, režiserke Adine Pintille. V elitni družbi dvanajstih najboljših filmov leta programa kina Evrope je tudi slovenskih film Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc, ki je na julijskem festivalu v Karlovih Varih prejel posebno omembo žirije. Selektor programa, filmski režiser Ivan Marinović je Zgodovino ljubezni na spletni strani festivala napovedal kot “čistokrvni arthouse, ki bo zaradi svojega ritma, likovnosti in glavnega motiva filma, na trdnjavi Forte Mare občinstvu ponudil resnično cinematično doživetje.”

Film bo na sporedu v ponedeljek, 6. avgusta ob 21:00, projekciji bo prisostvovala tudi režiserka Sonja Prosenc.

V tekmovalnem programu celovečernih igranih filmov pa bo prikazan slovenskih film Rudar režiserke Hanne Slak. Film je bil prvič predvajan na 20. Festivalu slovenskega filma, kjer je prejel nagrade za najboljšo režijo, montažo in glavno moško vlogo, na mednarodni premieri v Varšavi otobra 2017 je prejel posebno omembo strokovne in Ekumenske žirije, v letu 2018 pa je film obiskal štirinajst mednarodnih filmskih festivalov, prejel še nekaj nagrad, po Herceg Novem pa ga že čakajo štirje mednarodni festivali. Film bo na sporedu jutri, 3. avgusta ob 22:40, na trdnjavi Kanli Kula, ki je eno najlepših letnih prizorišč v Črni Gori.

Ob Rudarju tekmovalni program sestavlja še 11 filmov iz balkanske in mediteranske regije, med njimi bodo prikazali regionalno premiero zmagovalca Karlovih Varov, romunski film Ni pomembno, če bomo v zgodovino prišli kot barbari režiserja Rada Jude, pa hrvaški film Comic Sans Nevia Maraševića, makedonski film Leto opice režiserja Vladimirja Blaževskega, ki je nastal v koprodukciji s Slovenijo.

Povezane novice