Špela Čadež je sprejela povabilo v članstvo za podeljevanje prestižne nagrade oskar

27. junij 2018
Akademija za filmsko umetnost in znanost, organizacija, ki podeljuje prestižno nagrado oskar, je slovensko režiserko in animatorko Špelo Čadež povabila med svoje vrste.

Akademija je v zadnjih nekaj letih naredila velike korake, da bi postala bolj vključujoča organizacija. Leta 2016 je napovedala, da si bo prizadevala podvojiti število žensk in raznolikih članov organizacije do leta 2020. Kot je v članku zapisal novinar Amid Amidi: »Gre za še en zanimiv vidik letošnjih povabil med animiranimi filmi, saj so nekateri vabljeni filmski ustvarjalci isti, kot jih je Akademija v preteklih letih krivično spregledala. Med filmske ustvarjalce te kategorije sodi tudi Špela Čadež, katere film Nočna ptica šteje za enega najboljših kratkih filmov pretekle dobe

Nekaj pomembnih dejstev, ki jih navaja Animation Magazine: »Letos 49 % novih članov predstavljajo ženske, s čimer se je skupni odstotek žensk v članstvu Akademije povečal na 31 % (lani 28 %). Nekaj sekcij je povabilo več žensk kot moških, vendar sekciji za kratke/animirane filme in vizualne učinke nista bili med njimi. Leta 2018 je med povabljenci tudi 38 % nebelcev, s čimer se je celotno število povečalo na 16 % (kar pomeni 3 % več kot lani in dvakrat več kot leta 2015).«

Špela Čadež je ena izmed najbolj produktivnih in mednarodno uspešnih slovenskih filmskih avtoric. Za svoje delo je prejela že več kot 100 mednarodnih in domačih nagrad ter nominacij. Med drugim štiri vesne, Župančičevo nagrado, glavne nagrade na festivalu animiranega filma Animafest v Zagrebu, festivalu animiranega in dokumentarnega filma DOK Leipzig, filmskem festivalu v Valladolidu, itn. Na mednarodnem festivalu kratkega filma v  francoskem Clermont Ferrandu (2017) si je prislužila izjemno mednarodno prepoznavnost.

V svojem deset letnem opusu je mednarodne festivalske žirije kot tudi svetovna občinstva prepričala zlasti s filmoma Boles (2013) in nepozabno Nočno ptico (2016).

Povezane novice