​Slovenski filmi na festivalu in tržnici v Clermont Ferrandu

05. februar 2017
Od 3. do 11. februarja poteka že 39. mednarodni festival kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu. V tekmovalnem programu se predstavlja animirani film Nočna ptica režiserke Špele Čadež.

Od 3. do 11. februarja poteka že 39. mednarodni festival kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu. V tekmovalnem programu se predstavlja animirani film Nočna ptica režiserke Špele Čadež. Film je nastal v slovensko-hrvaški produkciji in prikazuje pijanega jazbeca, ki ga v temni noči najde policijska patrulja. Od premiere v septembru 2016 je bila Nočna ptica sprejeta na 18 mednarodnih festivalov, osvojila je šest nagrad, pred kratkim pa so jo predvajali tudi na prestižnem festivalu Sundance v ZDA.

Najpomembnejši festival kratkega filma sestavljajo trije tekmovalni programi (mednarodni, nacionalni in Lab), ki jih vsako leto spremlja bogat spremljevalni program, v katerem letos posebej izstopa fokus na kolumbijsko kinematografijo in pregled "črnohumornega" filma.

V sklopu festivala se bo od 4.do 10. februarja odvijala tudi filmska tržnica kratkih filmov, na kateri se bodo slovenski kratki filmi v organizaciji Slovenskega filmskega centra letos predstavili četrtič.

Na največji festivalski tržnici kratkih filmov v Evropi pa se ne bo predstavil le Slovenski filmski center, ampak tudi Mednarodni festival animiranega filma Animateka in društvo Kraken, ki si prizadeva za uveljavljanje in promocijo kratkega filma kot samostojne filmske forme.

Del filmske tržnice je tudi koprodukcijski forum kratkega filma Euroconnection, ki ga sestavlja program izbranih projektov v nastajanju, pa tudi program predstavitev različnih evropskih producentov. Med njimi bo tudi slovenska producentka Viva Videnovič iz Strup produkcije. Svoj novi polurni film, ki naj bi ga snemal septembra, pa bo predstavil režiser Olmo Omerzu. Film nosi naslov Soba ob jezeru in bo tudi tokrat nastal v produkciji češke produkcijske hiše Endorfilm.

Slovenski filmski center je pravkar izdal tudi katalog kratkih filmov (Shorts), v katerem se predstavlja več kot 20 filmov, ki so bili končani v letu 2016 in najavlja tudi filme, ki bodo končani spomladi. Filmi so razdeljeni glede na žanre: igrani, dokumentarni, animirani in eksperimentalni.

Povezane novice