»Nočna ptica« Špele Čadež na filmskem festivalu Sundance

07. december 2016
Animirani film Špele Čadež »Nočna ptica« nadaljuje uspešno začeto festivalsko pot. Po vesni na Festivalu slovenskega filma in mednarodni premieri na Mednarodnem festivalu animiranega filma v Ottawi, je film prejel že tri mednarodne nagrade strokovnih žirij na festivalih v Leipzigu, Tallinu in Krakovu.

Od septembrske premiere je bil prikazan na enajstih festivalih. Film je bil sprejet tudi na prestižni filmski festival Sundance v ZDA, kamor se letno prijavi okoli 8700 kratkih filmov. Letos so jih izbrali 68, med temi 14 animiranih. Festival bo potekal od 19. do 29. januarja 2017.

Na festivalu Sundance, ki je z več kot 45.000 obiskovalci največji in najpomembnejši festival neodvisnega filma v ZDA, je bil kot prvi in zaenkrat edini slovenski, ravno tako animinirani film, leta 2003 predstavljen »Perkmandeljc« Dušana Kastelica.

Scenarij sta filma sta napisala Špela Čadež in Gregor Zorc, za animacijo so skrbeli Zarja Menart, Matej Lavrenčič, Špela Čadež, montirala je Iva Kraljević, glasbo je oblikoval Tomaž Grom, zvok pa Johanna Wienert. Glasove v filmu so prispevali Andrej Nahtigal, Karin Komljanec, Gregor Zorc. Producentki filma sta Tina Smrekar in Špela Čadež. Za postprodukcijo filma je skrbel Mario Kalogjera.

Film »Nočna ptica« je nastal v slovensko-hrvaški koprodukciji s podporo Slovenskega filmskega centra in Hrvaškega avdiovizualnega centra, koproducenta sta hrvaški Bonobostudio in RTV Slovenija.

Špela Čadež je avtorica več uspešnih animiranih filmov, med njimi je bil najbolj opažen »Boles«, ki je prejel 50 nagrad na festivalih po celem svetu.

Film Špele Čadež lahko ta teden spremljamo tudi v Ljubljani na Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, kjer so v tekmovalnem sporedu trije slovenski filmi, poleg »Nočne ptice« še »Gledam sliko« Davorina Marca in »Slovo« Leona Vidmarja.

Povezane novice