Dve nagradi za slovenski kratki film

27. marec 2017
Ta konec tedna je bil zelo uspešen za slovenski kratki film. Nagrado sta prejela kratki animirani film Nočna ptica režiserke Špele Čadež in kratki igrani film Selitev Žiga Virca.

Na Holland Animation Film Festival, ki je od 23. do 26. marca potekal v Utrechtu, je film Nočna ptica prejel svojo sedmo mednarodno nagrado, tokrat za najboljši narativni film v mednarodni konkurenci.

V poročilu žirije med dugim preberemo, da » je zgodba zelo zanimiva, glavni lik pa neverjetno živ.«

Pred tem je bil film predvajan na festivalih v Ottawi, Sundance, Clermont Ferrandu, Leipzigu, če omenimo samo najpomembnejše izmed več kot tridesetih filmskih festivalov, ki so že prikazali zadnjo animirano uspešnico Špele Čadež.

Festival Let's Cee, ki se bo danes zaključil, pa je v soboto že razglasil zmagovalce. Festival je potekal od 21. marca na Dunaju in vsako leto prikaže vrhunce kinematografij iz srednje in vzhodne Evrope. V tekmovalnem programu kratkih filmov je film Selitev Žiga Virca prejel posebno omembo žirije, ki je v obrazložitvi med drugim zapisala, da je to film »o posledicah neutemeljenega strahu.« To je bil že 56. mednarodni filmski festival za Virčev uspešni kratki igrani film in četrta mednarodna nagrada.

Slovenskemu filmu je na dunajskemu filmskemu festivalu vsako leto namenjena velika pozornost v vseh programih. V tekmovalnem programu igranih celovečernih filmov so prikazali Nočno življenje režiserja Damjana Kozoleta in manjšinsko koprodukcijo Ustava Republike Hrvaške režiserja Rajka Grlića, njegova igralka Ksenija Marinković pa je prejela nagrado za najboljšo vlogo v tekmovalnem programu. Film Nočno življenje iz Dunaja potuje na festival v Cleveland, kjer bo imel severnoameriško premiero, aprila pa bo na sporedu na festivalu v Istanbulu, ki je največji turški filmski festival.

V tekmovalnem programu dokumentarnih filmov so prikazali Dan osvoboditve, slovensko manjšinsko kopodukcijo o gostovanju skupine Laibach v Severni Koreji, ki je pravkar na sporedu tudi v naših kinematografih.

Letos so uvedli nov program, ki so ga pomenovali najboljši klasiki. Med petnajstimi restavriranimi filmi so prikazali tudi tri slovenske: Dolino miru (1956) Franceta Štiglica, za katerega je po predstavitvi v Cannesu to že šesta festivalska predstavitev, druga pa za Sedmino (1969) Matjaža Klopčiča in Krizno obdobje (1981) Francija Slaka.

Slovensko udeležbo na festivalu podpirata Slovenski kulturni center (Skica) na Dunaju in Slovenski filmski center.

Povezane novice