Filmski prvenec Drevo na svetovni premieri v Karlovih Varih

04. junij 2014
Danes je uradno objavljen program 49. mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih.

Festival poteka od 4. – 12. julija. V tekmovalnem program vzhodno od zahoda, ki je namenjen odkrivanju talentov iz srednje in vzhodne Evrope, bojo pokazali dvanajst prvencev ali drugih filmov. V izbor sta se uvrstila dva filma iz Madžarske in Srbije, ter po en film iz Azerbajdžana, Albanije, Poljske, Estonije, Rusije, Grčije, Češke in Slovenije. Vsi filmi so svetovne ali mednarodne premiere. Slovenija nastopa tudi kot koproducent pri srbskem filmu Barbari, režiserja Ivana Ikića. Koproducent je filmsko podjetje Restart.

Drevo je preplet intimnih zgodb o družini, žalovanju in mladostni ljubezni, ki se iz sladkih ukradenih pogledov prelevi v prepovedano upanje, potem ko grožnja krvnega maščevanja začrta nova pravila življenja. Scenarista filma sta Sonja Prosenc in Mitja Ličen, direktor fotografije je Mitja Ličen, montažer je Miloš Kalusek, scenograf Vasja Kokelj, kostumograf Emil Cerar, oblikovalka maske Mojca Gorogranc. V glavnih vlogah nastopajo Jernej Kogovšek, Katarina Stegnar in Lukas Rosas.

Lansko leto sta bila programu vzhodno od zahoda premierno prikazana dva slovenska filma: Adria Blues, režiserja Miroslava Mandića in Dvojina, režiserja Nejca Gazvode.

Nagrada za najboljši film v programu vzhodno od zahoda prinaša 20.000 ameriških dolarjev.

Film Drevo bo slovensko premiero imel na 17. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Več na:

http://www.kviff.com/en/news/2572-hungarian-film-afterlife-will-open-the-east-of-the-west-competition/

Povezane novice