Razredni sovražnik med desetimi kandidati za nagrado lux

07. julij 2014
Nagrado lux podeljuje Evropski parlament. Film režiserja Roka Bička se je v finale prebil v konkurenci več kot 60 filmov.

Slovenski celovečerni film Razredni sovražnik v režiji Roka Bička in v produkciji Triglav filma se je uvrstil med deset filmov, ki se potegujejo za nagrado lux, ki jo enkrat na leto podeljuje Evropski parlament.

Producenta filma Aiken Veronika Prosenc in Janez Lapajne sta film k izboru za omenjeno nagrado prijavila marca letos, so danes še sporočili iz podjetja Triglav film.

Sredi junija sta nato prejela uradno obvestilo o tem, da se je film med več kot 60 naslovi, ki so jih letos obravnavali izbrani selektorji, uvrstil med deset filmov, ki se bodo v nadaljevanju potegovali za uvrstitev med tri finaliste.

Naslove finalistov bodo organizatorji objavili predvidoma konec julija, javno pa jih bodo v sodelovanju z Beneškimi dnevi (Venice Days) predstavili v začetku septembra. Trije finalisti bodo jeseni predvajani na posebnih projekcijah v vseh državah članicah Evropske unije.

Sredi decembra pa bo sledila sklepna slovesnost v Strasbourgu, na kateri bodo razglasili končnega zmagovalca, film, ki bo prejel nagrado lux za leto 2014. Razredni sovražnik ima sicer prav v teh dneh tudi rusko premiero na festivali Voices, ki poteka v mestu Vologda. V tekmovalnem sporedu predvajajo prvence in druge filme posameznih režiserjev.

Več informacij o kandidatih za nagrado lux je na voljo na spletnem naslovu.

Povezane novice