Ivan režiserja Janeza Burgerja zmagal na LET'S CEE festivalu na Dunaju

23. april 2018
»Zelo sem vesel zmage na Dunaju, še zlasti, ker je bila konkurenca zelo močna. Hkrati pa smo prejeli že nekaj denarja za moj naslednji film, ki ga ravnokar pišem«, je povedal režiser.

Na šesti ediciji festivala Let's CEE, ki je potekal na Dunaju od 13. do 22. aprila, je v konkurenci dvanajstih filmov zmagal celovečerni igrani film Ivan režiserja Janeza Burgerja. Zmagovalec je prejel nagrado Dannyja Lernerja, imenovano po legendarnem izraelskem filmskem producentu, v višini 5.000 evrov in dodatnih 50.000 evrov za postprodukcijo režiserjevega naslednjega filma v filmskih studiih Nu Boyana v Sofiji, Bolgarija. Ob tem režiser pravi: »Zelo sem vesel zmage na Dunaju, še zlasti, ker je bila konkurenca zelo močna. Hkrati pa smo prejeli že nekaj denarja za moj naslednji film, ki ga ravnokar pišem.«

Zgodba filma Ivan pripoveduje o mladem dekletu, ujetim v nasilno korupcijsko afero, ki je prisiljeno v nemogočo odločitev med moškim, ki ga obsesivno ljubi in svojim novorojenčkom.

Žirija je v svoji obrazložitvi med drugim zapisala: »Hvala, Janez Burger, za to globoko in čustveno popotovanje. Hvala za začetni prizor, ki ruši tabuje, in za pogum, da si spremljal žensko, ki je ravno rodila, se išče in se trudi vzljubiti svojega novorojenčka v skorumpirani patriarhalni družbi. Hvala, Maruša Majer! Izvrstno si odigrala svojo vlogo! Osupnila nas je tvoja izvrstna, globoka, boleča in čudovita predstava. Nestrpno pričakujemo tvoje naslednje dosežke! Hvala direktorju fotografije Marku Brdarju. Film, ki si ga ustvaril s scenografom Vasjo Kokeljem, kostumografinjo Ano Savić-Gecan in oblikovalko maske Alenko Nahtigal, je videti čudovito. Navdušili so nas redukcija barv, preprostost in bližnji posnetki igralke, s katerimi si poudaril pretresljivost zgodbe. Zahvaljujemo se tudi montažerju Milošu Kaluseku za vse napete trenutke in skladatelju Damirju Avdiću za čudovito glasbo.«

Poleg Maruše Majer v filmu igrajo še Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Mojca Funkl, Branko Šturbej, Polona Juh, Leon Lučev in Peter Musevski. 

Producent filma je produkcijska hiša Staragara in Miha Černec. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije RS, Hrvaškega avdiovizualnega centra in Eurimages.

Manjšinskemu koprodukcijskemu filmu režiserja Alena Drljevića, Moški ne jočejo, ki je pravkar na ogled v slovenskih kinematografih, pa so na dunajskem festivalu podelili častno omembo, v kateri je žirija zapisala: »V svetu, v katerem ne manjka političnih in etničnih konfliktov, nas film nazorno poduči o ranah, ki se ne zacelijo zlahka, tudi, ko je vojne že zdavnaj konec. Čeprav zgodba temelji na posledicah državljanske vojne, grozotah in etničnem čiščenju v nekdanji Jugoslaviji, lahko film razumemo kot opozorilo, kaj se zgodi, če ljudje pozabijo na temeljne človeške vrednote. Hkrati nam vzbuja upanje, da se nekdanji smrtni sovražniki lahko pobotajo, duševne rane pa zacelijo.«

Slovenske filme v fokusu je finančno podrla tudi Skica, slovenski kulturni center na Dunaju, ki je prav tako tudi eden glavnih partnerjev festivala LET'S CEE.

Burgerjev film je prav tako zmagal tudi na minulem festivalu Evropskega in Arabskega filma v Sharm el Sheikhu v Egiptu.

»Roditi otroka vsekakor ni nekaj preprostega, vendar v vsaki ženski osvobodi nesluteno moč. Ta nagrada je posvečena tudi vsem materam na tem svetu!«, je ob koncu obrazložitve še napisala žirija LET'S CEE festivala.

Povezane novice