Naši filmi doma na 28. Liffe

17. november 2017
»Naši filmi so tudi vaši filmi. Glejmo jih skupaj!«

Projekt Naši filmi doma, ki ga od jeseni organizira Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom, je pri občinstvu in slovenskih filmskih ustvarjalcih doživel zelo lep odziv. Filmi, ki so si jih gledalci v sklopu projekta lahko ogledali, so bili celovečerni film Slovenija, Avstralija in jutri ves svet scenarista in režiserja Marka Naberšnika. Ta je o projektu dejal, da je: »Naši filmi doma dogodek, za katerega želim in upam, da se obdrži. Cankarjev dom je odlična lokacija, ki omogoča tehnično brezhibne projekcije in tudi primerno slavnostno predstavitev. Pravi način, da se ekipa ustvarjalcev znova sreča in pospremi film med gledalce.« Drugi v nizu je bil observacijski dokumentarni film Družina režiserja Roka Bička, sledil mu je celovečerni igrani film Ivan, režiserja Janeza Burgerja, ki pravi, da je: »Projekt Naši filmi doma odličen premik premiernih predstavitev domačih filmov. Ker je bil Kolosej za premiere filmov popolnoma neprimeren, Kinodvor pa premajhen, se mi zdi Linhartova dvorana Cankarjevega doma logična izbira tako po velikosti, kot tudi po tehnični opremljenosti. Čudi me, da se tega ni kdo spomnil že pred petnajstimi leti.«

Ustvarjalci filma so bili prisotni na vseh premiernih projekcijah, saj je projekt Naši filmi doma nastal z vizijo in željo, da javnosti (pred)premierno in slavnostno predstavi domače filme tik pred distribucijo. Na ta način projekt Naši filmi doma vrača prepoznavnost in daje težo slovenskemu filmu, njihovim ustvarjalcem pa želi omogočiti »institucionalno« odskočno desko pred distribucijo v domače kinematografe, pri čemer ne pozablja na slovenske gledalce, saj jim na ta način ponuja možnost (pred)premiernega gledanja filma v družbi vseh, ki so film ustvarili. Na projekcijah Slovenija, Avstralija in jutri ves svet, ter Družina je bil prisoten tudi minister za kulturo Anton Peršak.

Naberšnik je za tokratno zgodbo navdih črpal iz rodnega mesta Maribor, za katerega pravi, da ga nanj veže veliko spominov, prav tako je film tudi posvetilo mestu ob Dravi. V glavnih vlogah igrajo: Jure Ivanušič, Minca Lorenci, Aljoša Ternovšek, Mojca Simonič, Milada Kalezić, Vlado Novak, Primož Ekart, Bojan Emeršič in Tadej Toš, producent filma je produkcijska hiša Perfo. Slovenija, Avstralija in jutri ves svet prihaja na spored rednih kinematografov 30. novembra, prav tako pa bo 22. novembra predvajan na odprtju Dnevov slovenskega filma v Beogradu.

Večkrat nagrajeni dokumentarni film Družina je nastal v produkciji Cvinger filma, Zavoda za kulturne dejavnosti in koprodukciji RTV Slovenija, v njem pa nastopajo: Matej Rajk, Nia Kastelec, Barbara Kastelec, Alenka Rajk, Mitja Rajk, Boris Rajk, Ivka Gruden, Emanoela Škulj, Robert Krese, Aleksej Kastelec, Estera Dvornik in Gabrijela Simetinger. Film je poleg Slovenskega filmskega centra finančno podprl tudi Avstrijski filmski inštitut, gre za prvo slovensko-avstrijsko koprodukcijo v zadnjih dvajsetih letih. Družina bo na sporedu slovenskih kinematografov v začetku prihodnjega leta.

Letošnji največkrat nagrajeni film na 20. Festivalu slovenskega filma Ivan pa pripoveduje o mladem dekletu, ujetim v nasilno korupcijsko afero, ki je prisiljeno v nemogočo odločitev med moškim, ki ga obsesivno ljubi in svojim novorojenčkom. V filmu igrajo: Maruša Majer, Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Mojca Funkl, Branko Šturbej, Polona Juh, Leon Lučev in Peter Musevski. Svojo mednarodno premiero bo film doživel 27. novembra na Black Nights filmskem festivalu v Talinu, producent filma je produkcijska hiša Staragara.

Ivan je s včerajšnjo slavnostno premiero v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma svojo kinematografsko pot že začel, prav tako bo na sporedu v izbranih kinih Art kino mreže Slovenije in sicer: v Kinodvoru od 20. novembra do 3. decembra, v Mestnem kino Domžale od 20. novembra naprej (prisotnost ekipe na prvi projekciji), v Kulturnem domu Zagorje 21., 25., in 27. novembra, v Kosovelovem domu Sežana 23. (z ekipo) in 26. novembra, v Kino Kulturnem domu Slovenj Gradec 23., 25., 27. novembra in 2. ter 12. decembra, v Kinu Delavski dom Trbovlje 24., 29. in 30. novembra, v Kinu Velenje 24. (z ekipo), 25. in 26. novembra, v Kinu Brežice 24. novembra, v Mestnem kinu Metropol v Celju od 25. novembra naprej (prisotnost ekipe na prvi projekciji), v Kinu Rogaška 25. novembra, v Filmskem gledališče Idrija 26. novembra, v Kinu Svoboda Žiri 27. novembra, v Kulturnem domu Krško od 28. novembra, v Art kinu Odeon Izola od 29. novembra do 3. decembra, v Kinogledališču Tolmin 1. decembra (z ekipo), v Kinu Pivka 2. decembra, v Linhartovi dvorani Radovljica 2. (z ekipo) in 3. decembra, v Kinu Slovenska Bistrica po 3. decembru (prisotnost ekipe na prvi projekciji), v Kinu Vrhnika 3. decembra, v ZIK Črnomelj 6. decembra, v Mestnem kinu Ptuj 7. (z ekipo), 9. in 10. decembra, v Kinu Šmarje 8. decembra, v Kinu Sora Škofja Loka od 14. do 17. decembra, v Kulturnem domu Nova Gorica 9. februarja 2018.

Ob skorajšnjem koncu letošnjega 28. Liffe festivala vas vabimo na prihodnje slavnostne premiere slovenskih filmov in zaključujemo s sloganom režiserja Roka Bička, ki o projektu Naši filmi doma pravi: »Naši filmi so tudi vaši filmi. Glejmo jih skupaj!«

Povezane novice