Špela Čadež v fokusu animiranega filma na 36. Filmskem festivalu v Bergamu

24. januar 2018
Festival bo potekal od 10. do 18. marca 2018 v sklopu katerega se bo Čadeževa predstavila z retrospektivo ter imela strokovno predavanje.

Špela Čadež slovenska režiserka in animatorka bo v sklopu animiranega filma protagonistka letošnjega 36. mednarodnega festivala v italijanskem Bergamu. Festival bo potekal od 10. do 18. marca 2018 v sklopu katerega se bo Čadeževa predstavila z retrospektivo ter imela strokovno predavanje. Letošnja zgodovinska retrospektiva bo posvečena norveški igralki in režiserki Liv Ullmann, veliko prostora pa bo namenjenega nadarjenim talentom sodobnega filmskega ustvarjanja. »Zelo me veseli, da bodo moja dela v celoti prikazana na tako pomembnem festivalu. V veliko čast mi je, da sem uvrščena med režiserje kot so Jan Švankmajer, Regina Pessoa ali brata Quay, ki so v preteklih letih bili v fokusu festivala«, je povedala Čadeževa.

Slovenska režiserka Špela Čadež je ena izmed najbolj produktivnih in mednarodno uspešnih slovenskih filmskih avtoric. Za svoje delo je prejela že 100 mednarodnih in domačih nagrad ter nominacij. Med drugim štiri vesne, Župančičevo nagrado, glavne nagrade na festivalu animiranega filma Animafest v Zagrebu, festivalu animiranega in dokumentarnega filma DOK Leipzig, filmskem festivalu v Valladolidu, itn. Na lanskem mednarodnem festivalu kratkega filma v  francoskem Clermont Ferrandu si je prislužila izjemno mednarodno prepoznavnost.

V svojem deset letnem opusu je mednarodne festivalske žirije kot tudi svetovna občinstva prepričala zlasti s filmoma Boles (2013) in nepozabno Nočno ptico (2016). V letu 2017 se je podala tudi čez lužo  ̶ najprej s filmom Nočna ptica na festival Sundance, kasneje pa je bila povabljena, da skupaj z ekipo v lutkah ustvari napovednik za ameriško TV serijo Orange Is The New Black. Njen najnovejši animirani projekt Steakhouse je na pravkar potekajočem festivalu v Trstu, v sklopu koprodukcijskega srečanja When East Meets West, znotraj iniciative RE-ACT, prejel finančno podporo v višini 8.000 evrov. Skupno je bilo prijavljenih 22 projektov, 6 je bilo izbranih. Projekt sofinancira tudi Slovenski filmski center.

Vseh uspehov zagotovo ne bi bilo brez ožje režiserkine ekipe, med drugim tudi producentke Tine Smrekar, ki pravi: »Cenimo festivale, ki pod eno streho predstavljajo različne zvrsti filma, kjer je poleg igranega in dokumentarnega filma v fokusu tudi animacija, ki je zaradi zahtevnosti večkrat realizirana v formi kratkega filma.«

 Animirani film Nočna ptica je nastal v slovensko-hrvaški koprodukciji s podporo Slovenskega filmskega centra in Hrvaškega avdiovizualnega centra, koproducenta sta hrvaški Bonobostudio in RTV Slovenija. Scenarij za projekt sta napisala Špela Čadež in Gregor Zorc, za animacijo so skrbeli Zarja Menart, Matej Lavrenčič in Špela Čadež, montirala je Iva Kraljević, glasbo je oblikoval Tomaž Grom, zvok pa Johanna Wienert. Glasove v filmu so prispevali Andrej Nahtigal, Karin Komljanec in Gregor Zorc. Producentki filma sta Tina Smrekar in Špela Čadež, gonilni sili produkcijske hiše Finta v Ljubljani.

Povezane novice