Tržaški festival predstavlja kar pet slovenskih filmov

18. januar 2018
V petek, 19. januarja se bo začel 29. filmski festival v Trstu. Festival bo trajal do nedelje, 28. januarja. Letošnja slovenska udeležba na festivalu je bogata in v segmentu dokumentarnega filma tudi izjemna.

Slovenski filmi bodo letos nastopili v vseh treh tekmovalnih programih. Za tekmovalni program  igranih celovečernih filmov so izbrali film Rudar  režiserke Hanne Slak,  ki bo na sporedu v petek, 26. januarja ob 20:00 uri v gledališču Rossetti. Vseh devet tekmovalnih filmov  ima status italijanske premiere. Projekcije se bo udeležila tudi režiserka Hanna Slak.

Ravno sedaj ima naš kandidat za oskarja uspešno popotovanje po festivalih v ZDA: po festivalu v Palm Springsu se bo film prikazal na Cinequestu (San Jose, Kalifornija), sledil bo Chicago EU  festival in mednarodno filmski festival v Clevelandu. Mednarodna premiera tretjega celovečernega filma Hanne Slak  je bila oktobra na festivalu v Varšavi, kjer je film prejel dve nagradi.

Izjemost letošnjega dokumentarnega tekmovalnega programa je v tem, da se bosta prvič v njem prikazala kar dva  slovenska filma: v torek 23. januarja ob 16.00  bodo v gledališču Rossetti prikazali film Družina režiserja Roka Bička, ki je ravnokar tudi  uspešno začel pot po  slovenskih kinematografih. V četrtek, 25. januarja pa bo ob isti uri na sporedu Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina. Vsi filmi so italijanske premiere.

Playing men je v nedeljo 14. januarja imel  premiero na festivalu First Look 2018, ki že sedmič poteka v  Museum of the Moving Image. To je bila njujorška premiera filma.

Projekcij v Trstu se bosta udeležila tudi režiserja Rok Biček in Matjaž Ivanišin.

V tekmovalnem programu petnajstih kratkih igranih filmov bo na sporedu slovenska manjšinska koprodukcija V modrino hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, slovenskega producenta Blade Production, ki je po premieri na lanskoletnem Berlinalu gostoval na veliko festivalih in prejel številne nagrade. Direktor fotografije V modrino je Marko Brdar, letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada 2018. Film bo na sporedu v dvorani Miela, v petek, 26. januarja ob 21:00.

V programu animiranih filmov bodo predstavili enajst filmov, med njimi bo tudi Nočna ptica režiserke Špele Čadež, ki bo na sporedu v Mieli, v soboto, 27. januarja ob 15:00. Tudi Nočna ptica ima za seboj uspešno festivalsko kariero, ki traja že od septembra 2016 in je dobitnica več kot dvajsetih nagrad.

S Slovenijo bo povezana tudi zaključna projekcija festivala, saj bodo predvajali italijanski dokumentarni film Najbližje drugje. Potovanje v Slovenijo, režiserke Elisabette Sgarbi.

Film je  najavljen kot« potovanje po bližnji državi, njenem jeziku, njenih pokrajinah in podobnostih z Italijo.«

V sklopu festivala bo že osmo leto potekalo koproducentsko srečanje, ki zaradi geografske lege mesta in regije nosi naslov When East Meets West (21.-23. januar). Italijanski producenti in producenti iz Jugovzhodne Evrope se tako vsako leto srečajo z ustvarjalci iz tretje regije. Letos se bodo srečali s predstavniki skandinavskih držav (Danska, Finska, Islandija, Norveška, Švedska), srečanja pa se bodo udeležili številni slovenski filmski producenti.

Srečanje v središče postavlja projekte v razvoju, ki iščejo tuje koprodukcijske partnerje.

Med 21 izbranih projektov, ki se bodo letos predstavljali na koprodukcijskem marketu, so bili izmed 287 prijavljenih izbrani kar trije projekti v razvoju slovenskih režiserjev in sicer: Inventura  režiserja  Darka Sinka, producenta December in Afganistanke na smučeh, režiserke Haidy Kancler, producenta  Studio Virc ter projekt Temna mati zemlja režiserja Roka Bička in hrvaškega producenta Antitalent.

V novem programu This is It pa bodo predstavili 6 izbranih italijanskih večinskih ali manjšinskih koprodukcij, ki so že zaključili montažo. Festivalskih selektorjem in prodajnim agentom bodo predstavili deset minut iz posameznih filmov. Med njimi bo tudi slovenski film Zgodbe iz kostanjevih gozdov, prvenec  režiserja Gregorja Božiča producentov Marine Gumzi (Nosorogi)  in Igorja Prinčiča (Transmedia).

Povezane novice