Jan Cvitkovič in Sonja Prosenc nagrajena v Trstu

31. januar 2016
V soboto, 30. januarja se je v Trstu zaključil 27. Tržaški filmski festival, ki je potekal od 22. januarja. Letos je festival pridobil dva dneva, kar je razveselilo hotelirje,

saj so našteli kar 1300 nočitev, ki jih je festival dosegel tudi s koprodukcijskim srečanjem WEMW /When East Meets West ali ko se srečata vzhod in zahod, kar je glavno geslo festivala od njegove ustanovitve.

Festival je letos izgubil ustanoviteljico, gonilno silo in dolgoletno direktorico Annamario Percavassi, ki pa je kljub bolezni programsko oblikovala tudi svoj zadnji festival.

Slovenski film je bil opažen na obeh delih festivala. V programu žanrska presenečenja je Jan Cvitkovič s komično dramo Šiška Deluxe napolnil skoraj 900 sedežev dvorane Tripcovich, njegov kratki film Ljubezen na strehi sveta, ki so ga predvajali v tekmovalnem programu, pa je žirija študentov z liceja Petrarca nagradila z naslednjo obrazložitvijo:«Brezčasna zgodba, obogatena s čustveno igralsko izvedbo in presenetljivim koncem.« Kratki film je nastal v koprodukciji RTV Slovenije in Staragare.

Na festivalu so že pred leti ukinili strokovno žirijo in sedaj o glavnih nagradah odloča zgolj občinstvo.

To je za najboljši celovečerni igrani film izbralo madžarski film Sredin otrok, prvenec režiserke Lili Horváth, ki je bil premierno prikazan na zadnjem festivalu v Karlovih Varih, kjer je prejel nagrado sekcije vzhodno od zahoda in kritiško nagrado fedeora. Nagrado za najboljši dokumentarni film je prejel ruski režiser Vitalij Manski za film V svetlobi sonca, za najboljši kratki film pa nemški režiser Till Nowak za film Disonanca.

Na koprodukcijskem srečanju WEMW je nagrado za razvoj prejel projekt Stoletniki režiserja Victorja Cruza (Argentina-Italija). Projekt Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc (produkcija Monoo) pa je bil nagrajen s TRL Espresso nagrado, ki prinaša uvrstitev na koprodukcijski market na festivalu v Rimu in na market festivala v Londonu. Občinstvo in žirijo je navdušil predstavljeni vizualni promocijski material za film. Rok Sečen, producent produkcijske hiše Monoo, pa je bil nagrajen z EAVE štipendijo.

Povezane novice