Slovensko filmsko praznovanje na festivalu v Trstu

12. januar 2015
V petek, 16. januarja se bo v Trstu začela 26. izvedba tržaškega filmskega festivala. Festival bo trajal do četrtka 22. januarja, predzadnji dan pa bo posvečen slovenskemu filmu.

Slovenski filmi se sicer ne bodo vrteli samo na ta dan, saj je letos slovenska prisotnost na festivalu obilna in raznovrstna. Vendar pa bo ravno v sredo, 21. januarja programski »koncentrat« najmočnejši, saj bo obeležil 20-letnico delovanja Slovenskega filmskega centra. Letošnje jubilejno praznovanje se bo začelo prav v Trstu: najprej zato, ker koledarsko ustreza, še bolj pa zaradi dvajsetletne povezanosti med Tržaškim filmskim festivalom in Slovenskim filmskim centrom.

Slovenski dan bo obeležil celovečerni film v tekmovalnem programu. To bo prvenec Drevo, režiserke Sonje Prosenc, ki je svojo festivalsko pot začel julija na festivalu v Karlovih Varih, potoval od Nizozemske, Nemčije do Indije in se bo ob 18:00 v dvorani Tripcovich premierno predstavil pri naših sosedih.

Po koncu filma pa se bo zgodil še dogodek, ki ni samo filmski, vendar pa je tesno povezan s slovenskim filmom: Hanna Preuss, Badjurova nagrajenka za življenjsko delo v letu 2014, bo ob 21:30 v gledališču Miela izvedla predstavo z naslovom Pavana za Antigono, ki bo prav tako italijanska premiera.

Slovenska premiera se je zgodila 28. julija 2014 v produkciji Sonoričnega gledališča Hanne Preuss in s tem obeležila stoto obletnico začetka prve svetovne vojne. Pavana za Antigono je zamišljena kot preplet intimnih avtorskih izpovedi, ki sevajo krik sodobnega človeka po pomirjenju s samim seboj in svetom okrog njega, po prenehanju razdora v družbi, ki nenehno povzroča konflikt in utruja človeštvo. Zven sonoričnih kompozicijs se prepleta s saksofonskimi pasusi, besedami izpovedi v živo, z videom in kiparsko-scenskimi elementi na sceni, vse to pa preveva posebna svetloba.

Po koncu predstave Hanne Preuss, ki traja štirideset minut, bo v dvorani Tripcovich ob 22:30 na vrsti dokumentarni film Kaj pa Mojca, režiserke Urše Menart, ki raziskuje vlogo žensk v slovenskem filmu in v filmskih klasikah išče odraze spreminjanja položaja žensk v družbi. Film je na zadnjem festivalu v Portorožu prejel nagrado Artkino mreže. Tako se bo v sredo končal slovenski dan, ki pa ga bo v torek, 20. januarja ob 15:30 v gledališču Miela najavil film Živeti kamen, režiserja Jurija Grudna. Film nam predstavi globoko vez med ljudmi, ki živijo na Krasu in kraškim kamnom.

Zadnji dan festivala pa bo spet obeležil spomin na prvo svetovno vojno, saj bodo v programu žanrskih presenečenj prikazali avstrijsko-slovenski film Gozdovi so še vedno zeleni, režiserja Marka Naberšnika. Film je bil posnet v Sloveniji, na lokacijah Soške fronte in je bil premierno prikazan na Ljubljanskem filmskem festivalu novembra 2014.

Ob slovenskih avtorskih uvrstitvah pa je slovenska kinematografija prisotna še pri dveh filmih v tekmovalnem programu celovečernih filmov: pri srbskem filmu Barbari, režiserja Ivana Ikića (koproducent Restart) in pri hrvaškem filmu Kosec, režiserja Zvonimirja Jurića (koproducent Forum Ljubljana). Za tekmovalni program je bilo izbranih devet filmov, med katerimi je kar pri treh filmih zapisana Slovenija!

V sklopu festivala bo že peto leto potekalo koproducentsko srečanje, ki zaradi geografske lege mesta in regije nosi naslov When East Meets West (18.-20. januar). Italijanski producenti in producenti iz Jugovzhodne Evrope se vsako leto srečajo z ustvarjalci iz tretje regije: prvič je to bila Španija, potem Francija, skandinavske države, nemško govoreče države, Benelux. Letos se srečanje iz Evrope širi tudi v Severno Ameriko, saj so na vrsti angleško govoreče države: Velika Britanija, Irska, ZDA in Kanada. Med 285 prijavljenimi projekti so izbrali 22 projektov, med njimi je tudi projekt iz Slovenije: to je projekt za celovečerni film Dober dan za delo,režiserja Martina Turka in producenta Bela film. Razvoj scenarija je že podprl tudi Slovenski filmski center. Martin Turk je pred tem posnel prvenec z naslovom Nahrani me z besedami (2012).

Dvajseta obletnica Slovenskega centra se bo v Trstu začela slovesno in delovno, tako pa naj bi bilo jubilejno leto 2015 na vseh filmskih lokacijah doma in po svetu.

Povezane novice