​Dva filma Jana Cvitkoviča na tržaškem filmskem festivalu

20. januar 2016
V petek, 22. januarja se bo v Trstu začela 27. izvedba tržaškega filmskega festivala. Festival bo trajal do sobote, 30. januarja. Tudi letošnji festival ne bo minil brez slovenske udeležbe

Letos slovenska prisotnost na festivalu ne bo tako obilna in raznovrstna kot lansko leto, ko se je v Trstu začelo praznovanje dvajsetletnice Slovenskega filmskega centra.

Kljub temu pa bo že otvoritveni dan obeležila hrvaško – slovensko –srbska koprodukcija Zenit, režiserja Daliborja Matanića, zmagovalca nagrade žirije v kanskem programu poseben pogled, eden izmed desetih nominirancev za nagrado lux in hrvaški kandidat za oskarja. Predstavitvi v Trstu bo sledila redna distribucija v italijanskih kinematografih. Italijanski distributer filma je Tucker Film, ki je bil tudi italijanski distributer filma Razredni sovražnik, režiserja Roka Bička in producenta Triglav film.

V nedeljo, 24. januarja pa bo festival gostil kar dva filma slovenskega režiserja Jana Cvitkoviča. Ta se bo najprej predstavil s kratkim filmom Ljubezen na strehi sveta v tekmovalnem programu kratkih filmov ob 14:00 v gledališču Miela, ob 20:00 pa bo v programu žanrskih presenečenj na sporedu celovečerni film Šiška Deluxe. Režiser se bo udeležil obeh projekcij, v ponedeljek pa bo nastopil na tiskovni konferenci, ki se bo odvijala v kavarni San Marco.

Ob tekmovalnih programih celovečernih in dokumentarnih filmih so ob dvajsetletnici smrti pripravili retrospektivo velikana poljskega filma Krzysztofa Kieślowskega. Pokazali bodo deset poglavij filma Dekalog in filma Dvojno Veronikino življenje in Tri barve –rdeča v katerih je nastopila francoska igralka Irène Jacob, ki bo častna gostja festivala.

Z retrospektivo se bodo spomnili tudi prve direktorice festivala Annamarie Percavassi , tržaške filmske gospe, ki se je poslovila 2. januarja letos.

Druga nacionalna retrospektiva pa bo predstavila sodobni romunski film, ki bo predstavil glavne avtorje romunskega novega vala: Radu Jude, Florin Şerban, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean.

V sklopu festivala bo že šesto leto potekalo koproducentsko srečanje, ki zaradi geografske lege mesta in regije nosi naslov When East Meets West (24.-26. januar). Italijanski producenti in producenti iz Jugovzhodne Evrope se vsako leto srečajo z ustvarjalci iz tretje regije: prvič je to bila Španija, potem Francija, skandinavske države, nemško govoreče države, Benelux, lansko leto angleško govoreče dežele Velika Britanija, Irska, ZDA in Kanada, letos pa Španija, Portugalska in Južna Amerika. Med 301 prijavljenimi projekti so izbrali 22 projektov iz devetnajstih držav, med njimi je tudi projekt iz Slovenije: to je projekt za celovečerni film Zgodovina ljubezni, režiserke Sonje Prosenc in producenta Monoo. Sonja Prosenc je pred tem posnela prvenec z naslovom Drevo (2014), ki je bil slovenski kandidat za oskarja v letu 2015.

Povezane novice