Novembra na sceni Koyaa

26. oktober 2017
Od 7. novembra naprej bo v kinematografih na ogled šest novih animiranih filmov Koyaa in dokumentarni film Živjo, Koyaa!, v Galeriji Kresija pa se bo moč sprehoditi po pregledni tematski razstavi KOYAA – Animirani junak na sceni!.

Koyaa, visok, suhljat mladenič v planinski opravi, velikih radovednih oči in igrivega značaja, postaja eden najbolj prepoznanih slovenskih animiranih filmskih junakov. Njegov dom je visoko nad oblaki, na gorski polici, kjer mu sicer mirne dni popestrijo nagajivi vsakdanji predmeti, ki oživijo. Po dveh pilotnih filmih Lajf je čist odbit (2011) in Roža (2013) novembra v Kinodvor in izbrane kinematografe Art kino mreže prihaja šest novih kratkih filmov režiserja Kolje Sakside: Razigrani avtomobilček, Divji ležalnik, Leteči zvezek, Plešoče nogavice, Vztrajne nalepke in Zmrzljivi šal.

Skupaj z animiranimi filmi bo prikazan dokumentarni film Živjo, Koyaa! posnet v koprodukciji Zavoda ZVVIKS in hrvaškega Studia dim. Dokumentarni film gledalca popelje daleč nazaj, na sam začetek zgodbe o animiranem junaku Koyii, v otroški svet avtorja Kolje Sakside. Odpira vrata v zakulisje nastajanja filmov Koyaa, predstavi ostale člane filmske ekipe, izdelavo scenografije in pokaže, kako oživi gospod Krokar in kako glavni junak Koyaa dobi svoj glas in stas. Za iskrivo naracijo, ki spremlja film, je poskrbel igralec Janez Škof.

Kratki animirani filmi Koyaa ter dokumentarni film Živjo, Koyaa! prihajajo na domača kinematografska platna 7. novembra ob 17.00 s premiero v Kinodvoru, kjer bodo naslednje štiri sobote, od 11. novembra do 2. decembra, prikazani v sklopu novo ustanovljenega filmskega programa Prvič v kino.

Premierni projekciji sledi odprtje pregledne tematske razstave KOYAA Animirani junak na sceni! ob 19.00 v Galeriji Kresija. Na ogled bo vrsta raznolikih eksponatov, od risb, zgodborisov, lutk, scenografije in rekvizitov do samih filmskih scenarijev in fotografij izza kulisja. Obiskovalca bo razstava popeljala v svet filmskih ustvarjalcev, njihovih delovnih procesov in tehničnih izzivov, skozi katere se je potrebno prebiti, da na koncu animirani filmi, kot je Koyaa, razveseljujejo gledalce pred malimi ekrani in kinematografskimi platni. Razstavo, ki bo na ogled do 3. decembra, bodo dopolnjevali spremljevalni dogodki v sosednji Trubarjevi hiši literature, kjer bodo ob ponedeljkih potekali poglobljeni pogovori z ustvarjalci filmov, ki jih bo povezoval Igor Prassel, programski direktor Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, ter prodajna razstava unikatnih fotografij iz filmov Koyaa.

»Kratki animirani filmi Koyaa so namenjeni tako otrokom kot odraslim, saj nosijo univerzalno sporočilo, da lahko različne situacije, ki se na prvi pogled zdijo neobvladljive, s pomočjo domišljije in dobre volje obrnemo sebi v prid in jih razrešimo na zanimiv način. Želel sem, da je sporočilo filmov prikazano zabavno, z nepričakovanim razpletom in z veliko situacijskega humorja, ki je plod ustvarjalne ideje junaka in s katerim Koyaa vsakokrat razreši nastalo situacijo. S filmi poudarjam, da je vredno vztrajati in iskati nove rešitve, čeprav ne uspemo vedno v prvem poskusu« je o sporočilnosti filmov na kratko povedal režiser in producent Kolja Saksida.

Povezane novice