Film Nika režiserja Slobodana Maksimovića na kitajski turneji

17. oktober 2017
Prvi slovenski film, ki si ga bo kitajsko občinstvo lahko ogledalo na domačih tleh, na različnih lokacijah.

Film Nika, režiserja Slobodana Maksimovića, je od danes naprej na kitajski turneji. Gre za prvi slovenski film, ki si ga bo kitajsko občinstvo lahko ogledalo na domačih tleh, na različnih lokacijah. Prva projekcija filma bo danes, 17. oktobra, ob 20.45 uri v Broadway Cinematheque MOMA [BC Moma], v sklopu jubilejnega, desetega filmskega festivala Evropske unije (EUOFF) v Pekingu. Film si bo mogoče ogledati še v torek, 24. oktobra ob 19. uri v Lumiere Pavilions Cinema v Parvkiew Greenu, prav tako v Pekingu. Festival poteka od 14. do 31. oktobra, do konca letošnjega leta pa se bodo festivalski filmi predvajali v desetih kitajskih kinematografih. Skupno bo na festivalu na ogled petintrideset filmov iz držav članic Evropske unije. Film bo svoje gostovanje nadaljeval 6. novembra v Taiguli Palace Cinema v Čengduju in 4. decembra v Jinan Palace Cinema Henglong v Guančangu.

Drugi celovečerni film Slobodana Maksimovića pripoveduje zgodbo o neustavljivi najstnici, ki je po očetu podedovala strast po hitrosti – tekmovanju v go-kartingu, čeprav ga je ravno ta pokopala. Nikina mati se s hčerinim izborom konjička ne strinja, a hkrati ve, da je hči dovolj stara, da začne v življenju sprejemati svoje odločitve in odgovornost zanje. Glavno vlogo igra Ylenia Mahnič, producent filma je Nora Production Group.

Filmski festival Evropske unije na Kitajskem organizira Delegacija Evropske unije na Kitajskem kot diplomatska pobuda za kulturno izmenjavo. Festival je vsako leto namenjen filmom, ki predstavljajo osemindvajset držav članic Evropske unije. Filme izbere ekspertna skupina filmskega festivala, v sodelovanju z nacionalnimi filmskimi inštituti držav članic EU, ter glavnimi filmskimi distribucijskimi podjetji v Evropi in na Kitajskem. V skupnem sodelovanju ekspertna skupina pregleda najprestižnejše in najbolj prepoznavne filme vsake države članice. Občinstvo tako ne uživa samo ob gledanju izbranih filmov, temveč mu je s tem festivalom ponujena tudi priložnost razumevanja kulturnih, zgodovinskih in aktualnih socialnih problematik različnih regij Evrope. Glavni moto EUOFF-a je tudi letos spodbujanje razumevanja in izmenjave med Evropo in Kitajsko. Kitajski filmski ustvarjalci se bodo na desetem zasedanju EUOFF srečali z evropskimi gosti in diplomati, z namenom vzpostavljanja trajnih partnerstev ter odprte izmenjave idej in filmov.

Poleg Nike bo na Kitajskem na ogled še glasbeni dokumentarec Dan osvoboditve (Liberation Day), režiserjev Ugisa Olteja (Latvija) in Mortena Traavika (Norveška), ki je svojo premiero doživel na lanskem prestižnem mednarodnem dokumentarnem festivalu v Amsterdamu – IDFA 2016. Dokumentarni film, ki govori o skupini Laibach in njenem nastopu v skrivnosti v Severni Koreji, bo na sporedu 9. decembra, projekciji pa se bo pridružil tudi režiser Morten Traavik. Film je nastal v produkciji VFS Films, Traavik.info in koprodukciji Mute Records (VB), Norsk Fjernsyn (Norveška) in Staragara, s finančno pomočjo Filmskega centra Latvija, Culture Capital Foundation., Arts Council Norway in Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice