Nika premierno v Zlinu

05. maj 2016
Na 56. Mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma v češkem Zlinu, ki bo potekal od 27. maja do 3. junija in je najstarejši in največji tovrstni festival na svetu, bo slovenska mladinska drama Nika v režiji Slobodana Maksimovića v tekmovalnem programu doživela svetovno premiero.

Film ceste, go-kart dirke, urbani parkour in arabski pevski zvezdnik – so nekatere od tem, ki jih bo mlado občinstvo letos gledalo v glavnem programu na tradicionalnem festivalu v Zlinu. V najavi tekmovalnih naslovov je Slovenski film omenjen kot prvi med tremi, ki v ospredje postavljajo mlado junakinjo. Letos je v programu opaziti tudi več mladinskih filmov s športno tematiko.

Nika bo v Zlinu z ramo ob rami tekmovala z ameriško vandrovko iz filma About Scout (režija Laurie Weltz), adrenalinsko urbano akrobatko v češkem filmu In Your Dreams! (režija Petr Oukropec), mladim nogometašem iz ruskega filma The Pitch (režija Eduard Bordukov), obetavnim arabskim pevcem iz filma The Idol (režija Ehab Assal), zgodbo o najstniškem starševstvu, ki jo predstavlja film Keeper (režija Guillaume Senez), poetizirano bratsko ljubeznijo in tekmovalnostjo v vietnamskem filmu Yellow Flowers on the Green Grass (režija Victor Vu) in z malim imigrantom, ki se ujame v krog uličnih tolp v francoskem filmu Learn by Heart (režija Mathieu Vadepied).

Mladinska akcija z univerzalno zgodbo

Film Nika pripoveduje zgodbo o neustavljivi najstnici, ki je po očetu podedovala strast po hitrosti – tekmovanju v go-kartingu, čeprav ga je ravno ta pokopala. Nikina mati se s hčerinim izborom konjička ne strinja, a hkrati ve, da je hči dovolj stara, da začne v življenju sprejemati svoje odločitve in odgovornost zanje. Festivalske strani naš film najavljajo z besedami »Vizualno atraktivni prizori vožnje z go-kartom so ozadje za univerzalno zgodbo o izgubi, ljubezni, odraščanju in iskanju prave poti.«

Drugi film režiserja Slobodana Maksimovića (Hvala za Sunderland, 2012) je nastal pod okriljem Nora production group, produkcijski hiši leta (SOF 2016), ki je ustvarila mnoge tv oglase (tudi legendarne Dobre vile) ter uspešen generacijski film Jebiga. Nika je nastala v koprodukciji RTV Slovenija, film pa je sofinanciral tudi Slovenski filmski center.

Nika je eden redkih filmov, ki obravnava tematiko kartinga in v ospredje postavlja žensko junakinjo, saj je karting eden redkih športov, v katerem moški in ženske tekmujejo med seboj. Vključuje atraktivne prizore dirkanja in je bil v celoti posnet na slovenski obali v 28-tih snemalnih dneh.

Scenarij je režiser spisal v sodelovanju z Matjažem Pikalom. Niko je prepričljivo odigrala Ylenia Mahnič, 17-letna dijakinja Gimnazije Koper, ki se je prvič preizkusila v igranju v filmu. Njeno igralsko družino sestavljajo Marjuta Slamič (mama), Sebastijan Cavazza (oče) in Benjamin Krnetić (simpatija), ob njih pa še Borut Veselko, Gojmir Lešnjak Gojc, Gašper Tič...

Eden od adutov generacijskega filma Nika je tudi glasba, ki je delo Petra Dekleve in Mihe Guština - Guštija, v filmu pa se pojavijo tudi skladbe Dubioze Kolektiva, Lačnega Franza, Koala Voice, Dandelion Children, Rudija Bučarja in Guštija.

Film bo v Sloveniji prvič na ogled na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, v slovenske kino dvorane pa prihaja 20. oktobra 2016.

Povezane novice