Šiška Deluxe , Mama , Nika in ostali na vseh koncih Evrope

27. maj 2016
Približuje se vroča poletna sezona evropskih filmskih festivalov, na katerih bodo slovenski filmi redni gostje.

24. maja se je začel 25. mednarodni festival v avstrijskem Inssbrucku, ki bo trajal do 29. maja.

V tekmovalnem programu bodo danes, 27. maja in v nedeljo, 29. maja prikazali film Šiška Deluxe režiserja Jana Cvitkovič. Komična drama se v mesecu maju vrti v kar treh avstrijskih mestih!

Pred festivalom v Innsbrucku so film ponovno prikazali na Dunaju, kjer so med 20. in 22. majem v Village Cinema Mitte predstavili program Let's Integrate. Ob Šiški Deluxe so predvajali še film Čefurji Raus! režiserja Gorana Vojnovića in kopodukcijski film Ti me nosiš hrvaške režiserke Ivone Juke.

Šiška Deluxe pa se bo 31. maja še tretjič predvajal v Avstriji, tokrat v Filmstudio -Stadkino v Beljaku. Naša severna soseda je odkrila, da so slovenski filmi lahko zanimivi tudi za redne obiskovalce kinodvoran.

Po svetovni premieri na festivalu v Rotterdamu in delni domači distribuciji se v programu panorama

predstavlja tudi film Mama režiserja Vlada Škafarja. V taistem programu bodo predstavili koprodukcijo Naše vsakdanja življenje bosanske režiserke Ines Tanovič, ki na slovenska filmska platna prihaja jeseni.

Potem pa se Mama odpravlja v Španijo, kjer bo od 2.- 11. junija potekal mednarodni festival Filmadrid. To je pravi festival za film kot je Mama, saj so na spletni strani zapisali, da so »festival ustanovili za namenom, da odkriva nove poti v pokrajini sodobne kinematografije, ter se osredotoča na prikazovanje in promocijo avtorstva v filmu. V tekmovalnem programu lahko sodelujejo tako igrani kot dokumentarni filmi iz vsega sveta, s posebnim poudarkom na delih, ki so inovativni tako v vsebinskem kot oblikovnem pristopu, ne glede na produkcijske formate.«

Ob Mami bodo v tekmovalnem programu prikazali še 18 filmov, med katerimi je film Filipinca Lav Diaza dolg le 16 minut, Sergej Loznitsa pa se bo predstavil s 74 minutnim dokumentarnim filmom Dogodek. O Mami so med drugim zapisali: »Avtor filmov Oča in Otroci zaključuje svojo čudovito družinsko trilogijo s Proustovsko elegijo o čustvih, ki povezujejo in ločujejo dve ženski duši.«

Na festivalu v Innsbrucku bodo v programu kratkih filmov predvajali tudi film Ljubezen na strehi sveta, ki ga je ravno tako posnel Jan Cvitkovič in je na zadnjem festivalu slovenskega filma prejel nagrado za najboljši kratki film in najboljšo režijo. Kratki eksperimentalni film Poti režiserja Petra Cerovška pa se bo te dni ravno tako predstavljal v Avstriji, na 13. VISU (Vienna Indipendent Shorts), ki poteka od 25. do 31. maja. Pred tem se je film prikazal na festivalih kratkega filma v Beogradu, Zagrebu in Bukarešti.

V torek, 31. maja pa bo mlado občinstvo na festivalu v češkem Zlinu razveselila svetovna premiera filma Nika, drugi celovečerni film Slobodana Maksimovića. Film bo predstavila tudi ekipa filma. V Sloveniji bo film premierno na sporedu na 19. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Povezane novice