Šest naših mladinskih na festivalu Schlingel

25. september 2016
Največja predstavitev slovenskih mladinskih filmov v tujini v zadnjih dvajsetih letih.

Na 21. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Schlingel, ki se bo začel v ponedeljek in bo trajal do 2. oktobra, potuje tudi šest slovenskih mladinskih filmov. V nemškem mestu Chemnitz, ki je z Ljubljano pobrateno že od leta 1966, bodo nemško premiero doživeli celovečerci Pojdi z mano Igorja Šterka, Nika Slobodana Maksimovića in Utrip ljubezni Borisa Petkoviča.

Štirje trinajstletniki, ki med raziskovanjem neznane Slovenije, odkrijejo svoje strahove v filmu Pojdi z mano, bodo med sedmimi filmi predstavljeni v tekmovalni sekciji Junior film, ki je primerna za otroke od 11 leta. Najstniška dirkačica Nika, ki je svetovno premiero doživela na največjem festivalu mladinskega filma na svetu, v Zlinu, bo v Schlinglu tekmovala s šestimi filmi v sekciji Youth film, na ogled občinstvu od 14 leta dalje. V netekmovalni sekciji Panorama pa se bosta v Utripu ljubezni zavrtela hrvaška violinistka in ljubljanski reper.

V tekmovalnem programu kratkih filmov se bo predstavil igrani film Martina Turka Dobro vnovčeno popoldne, med animiranimi filmi pa se bosta odvrtela Prince Ki-Ki-Do: Balon Grege Mastnaka in Zadnje kosilo Mihe Šubica.

To bo prva tako številčna predstavitev slovenskih filmov na festivalu Schlingel in največja predstavitev slovenskih mladinskih filmov v tujini v zadnjih dvajsetih letih. Slovensko veleposlaništvo iz Berlina bo za naše predstavnike v Chemnitzu pripravilo slavnostni sprejem. Festivala se bodo udeležili tudi vsi trije režiserji celovečercev in v. d. direktorice Slovenskega filmskega centra Nerina T. Kocjančič.

Otroški filmi - otroška žirija

Na festivalu, ki v svojem žanru velja za največjega v Nemčiji, se bo odvrtelo 150 novih otroških in mladinskih filmskih naslovov z vsega sveta. Na koncu festivala strokovne in otroške žirije podelijo 16 nagrad v šestih tekmovalnih sekcijah. Člani otroške žirije so bili v preteklosti tudi že slovenski otroci.

Filmi so predvajani v izvirnem jeziku, kar v državi, ki sicer filme sinhronizira v nemščino, ni v navadi, zato na festivalu opažajo, da to med mladim občinstvom vzbuja zanimanje za tuje države, kulture in jezike. Mladi udeleženci festivala se lahko udeležijo tudi številnih ustvarjalnih delavnic, ki jim svet filma približajo skozi analizo filmskih izraznih sredstev in predstavijo osnove produkcije.

Na festivalu potekajo tudi številne okrogle mize in pogovori, na katerih svoje filme predstavijo avtorji, ki govorijo o specifikah produkcije mladinskih filmov v različnih državah. Festival si med drugim prizadeva pritegniti pozornost distributerjev, prodajnih agentov in prikazovalcev, ki bi videne filmske zgodbe pomagali prenesti na platna po svetu. Številne zmagovalne filme iz Schlingla smo pri nas v preteklosti na primer videli v sklopu Kinodvorovega programa Kinobalon.

Festival Schlingel skrbi tudi za promocijo nemškega otroškega in mladinskega filma po svetu in se vsako leto predstavlja na festivalih v Kanadi, Izraelu, Rusiji, Uzbekistanu, na Kitajskem in Japonskem.

Povezane novice