Projekt Naši filmi doma tokrat s slavnostno premiero Cvitkovičevega filma Družinica

11. oktober 2017
V Linhartovi dvorani uspešna slavnostna premiera filma Družinica, scenarista in režiserja Jana Cvitkoviča. Gre za drugi dogodek v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga od letošnje jeseni organizira Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom.

V torek, 10. oktobra, ob 20. uri je bila v Linhartovi dvorani uspešna slavnostna premiera filma Družinica, scenarista in režiserja Jana Cvitkoviča. Gre za drugi dogodek v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga od letošnje jeseni organizira Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom.

Dogodka so se udeležili ustvarjalci filma, z osrednjimi akterji: Primož Vrhovec (Marko), Irena Kovačević (Dunja), Miha Košec (Taras) in Ula Gulič (Mala). Igralka Irena Kovačević je na letošnjem 41. mednarodnem filmskem festivalu v Montrealu prejela nagrado za najboljšo žensko glavno vlogo. Prisotna je bila tudi ostala filmska ekipa, brez katere film Družinica zagotovo ne bi prejel tudi štirih vesen na minulem 20. Festivalu slovenskega filma: Marko Brdar za najboljšo fotografijo, Damir Avdić za izvirno glasbo, Emil Cerar in Polonca Valentinčič za kostumografijo in Boštjan Kačičnik za zvok.

Družinica je zgodba, ki se v Sloveniji zgodi vsak dan, lahko pa bi se zgodila tudi kjerkoli drugje. Kot je ponovno dejal Jan Cvitkovič: »Družinica je film o družini. Zgodba govori o povprečni slovenski družini srednjega razreda, ki se ji zgodijo različne osebne tragedije – izguba službe enega, nato še drugega starša. Iz tega sledi razpad, ki pa ni samo finančne narave, ampak tudi psihološke. Gre za razpad odnosov, ki so seveda posledica teh primerov. Skozi film skušam družinico vzpostaviti na novo.«

Producenta filma sta Andrej Štritof in Aleš Pavlin iz produkcijske hiše Perfo, ki sta ob tej priložnosti povedala:
»Izjemno naju veseli, da se slovenskemu filmu namenja pozornost tudi s takšnimi dogodki. Za vse nas, ki ustvarjamo slovenske filme, pomenijo premiere še posebno zadovoljstvo in čast. Projekt Naši filmi doma s takšnimi slavnostnimi premierami daje dobro popotnico slovenskemu filmu pred prihodom na redni spored kinodvoran.«

Koproducenta filma sta RTV Slovenija in Pilon Media.

Projekt Naši filmi doma je nastal z vizijo in željo, da javnosti (pred)premierno in slavnostno predstavi domače filme tik pred distribucijo. Na ta način projekt Naši filmi doma vrača prepoznavnost in daje težo slovenskemu filmu, njihovim ustvarjalcem pa želi omogočiti »institucionalno« odskočno desko pred distribucijo v domače kinematografe, pri čemer ne pozablja na slovenske gledalce, saj jim na ta način ponuja možnost (pred)premiernega gledanja filma v družbi vseh, ki so film ustvarili.

Dogodek v Cankarjevem domu je tudi tokrat povezoval Nejc Šmit.

Film Družinica bo na sporedu v izbranih kinih Art kino mreže Slovenije in sicer: v Kinodvoru od 12. oktobra, v Linhartovi dvorani Radovljica 12. in 14 oktobra, v Kinu Vrhnika 12. in 15. oktobra, v Mestnem kinu Domžale od 13. do 16. (z gostom Janom Cvitkovičem) oktobra, v Filmskem gledališču Idrija 15. oktobra, v Art kinu Odeon Izola od 19. do 22. oktobra, v Kinogledališču Tolmin od 19. (z gostom Janom Cvitkovičem) do 22. oktobra, v Mestnem kinu Ptuj 19., 21. in 22. oktobra, v ZIK Črnomlju 19. oktobra, v Mestnem kinu Metropol v Celju od 20. oktobra, v Kinu Kulturni dom Slovenj Gradec 22. oktobra, v Kosovelovem domu Sežana 24. oktobra, v Kinu Trbovlje 27. (z gostom Janom Cvitkovičem) in 30. oktobra ter 1. novembra, v Kulturnem domu Krško 31. oktobra in v Kinu Rogaška 5. novembra.

Povezane novice