Slavnostna premiera Cvitkovičevega filma Družinica v Cankarjevem domu

05. oktober 2017
Naši filmi doma

Po uspešnem prvem dogodku v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od letošnje jeseni, bo v torek, 10. oktobra, ob 20. uri, v Linhartovi dvorani slavnostna premiera filma Družinica, scenarista in režiserja Jana Cvitkoviča. Prvi v nizu slavnostnih (pred)premier se je javnosti predstavil otroško-mladinski film Košarkar naj bo, režiserja Borisa Petkoviča in scenarista ter avtorja literarne predloge Primoža Suhodolčana. V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma pa je v Kinodvoru svojo slavnostno premiero doživel film Rudar, scenaristke in režiserke Hanne A. W. Slak.

Zgodba filma Družinica se osredotoča na propad idiličnega razmerja med staršema Markom in Dunjo. Razlog je pomanjkanje spoštovanja, ki ga povzroči izguba dela in finančni propad. Tekom pripovedi breme, ki ga starša ne zmoreta več nositi, vse bolj pada na ramena otrok. Družinica je zgodba, ki se v Sloveniji zgodi vsak dan, lahko pa bi se zgodila tudi kjerkoli drugje.

V glavnih vlogah igrajo: Primož Vrhovec (Marko), Irena Kovačević (Dunja), Miha Košec (Taras) in Ula Gulič (Mala). Igralka Irena Kovačević je na letošnjem 41. mednarodnem filmskem festivalu v Montrealu prejela nagrado za najboljšo žensko glavno vlogo. »Vesela sem, da sem imela pogum, ter da sem potem, ko sem prebrala scenarij, režiserju Janu Cvitkoviču, brez dlake na jeziku dejala, da bi to vlogo lahko odigrala«, je ob prejemu nagrade povedala Irena Kovačević.

Film je na letošnjem 20. Festivalu slovenskega filma prejel tudi štiri vesne: Marko Brdar za najboljšo fotografijo, Damir Avdić za izvirno glasbo, Emil Cerar in Polonca Valentinčič za kostumografijo in Boštjan Kačičnik za zvok.

Producenta filma sta Andrej Štritof in Aleš Pavlin iz produkcijske hiše Perfo, koproducenta sta RTV Slovenija in Pilon Media.

Projekt Naši filmi doma je nastal z vizijo in željo, da javnosti (pred)premierno in slavnostno predstavi domače filme tik pred distribucijo. Na ta način projekt Naši filmi doma vrača prepoznavnost in daje težo slovenskemu filmu, njihovim ustvarjalcem pa želi omogočiti »institucionalno« odskočno desko pred distribucijo v domače kinematografe, pri čemer ne pozablja na slovenske gledalce, saj jim na ta način ponuja možnost (pred)premiernega gledanja filma v družbi vseh, ki so film ustvarili.

Dogodek v Cankarjevem domu bo tudi tokrat povezoval Nejc Šmit.

Film Družinica bo na sporedu v izbranih kinih Art kino mreže Slovenije in sicer: v Kinodvoru od 12. oktobra, v Linhartovi dvorani Radovljica 12. in 14 oktobra, v Kinu Vrhnika 12. in 15. oktobra, v Mestnem kinu Domžale od 13. do 16. (z gostom Janom Cvitkovičem) oktobra, v Filmskem gledališču Idrija 15. oktobra, v Art kinu Odeon Izola od 19. do 22. oktobra, v Kinogledališču Tolmin od 19. (z gostom Janom Cvitkovičem) do 22. oktobra, v Mestnem kinu Ptuj 19., 21. in 22. oktobra, v ZIK Črnomlju 19. oktobra, v Mestnem kinu Metropol v Celju od 20. oktobra, v Kinu Kulturni dom Slovenj Gradec 22. oktobra, v Kosovelovem domu Sežana 24. oktobra, v Kinu Trbovlje 27. (z gostom Janom Cvitkovičem) in 30. oktobra ter 1. novembra, v Kulturnem domu Krško 31. oktobra in v Kinu Rogaška 5. novembra.

Povezane novice