Včerajšnji 7. september je potekal v znamenju novega – otroško mladinskega filma Košarkar naj bo

08. september 2017
Naši filmi doma

Knjigo poznate, zdaj je postala film je slogan, ki bo mlade gledalce v prihodnje zagotovo še dolgo spremljal. V Koloseju se je že v zgodnjih dopoldanskih urah pričel »filmski dan«, na katerem si je nekaj tisoč šolarjev prvič ogledalo film, ki je nastal po istoimenski knjižni uspešnici Primoža Suhodolčana. Za to priložnost je bilo v Koloseju postavljeno pravo "filmsko mesto", v katerem so si otroci lahko v živo ogledali filmsko tehnologijo, spoznali nastajanje filma in pri njem tudi sodelovali.

»Občutki so fantastični. Nisem pričakoval toliko otrok in tako dobrega odziva. Ko sem prišel na oder, mi je aplavz v nabito polni dvorani polepšal dan,« je dejal Klemen Kostrevc, ki je v filmu upodobil glavnega junaka, Ranto, ter nadaljeval: »Vsem gledalcem želim sporočiti, naj nikoli ne odnehajo, tudi če se kdaj znajdejo na tleh. Vedno moraš upati in vse ti lahko uspe

Mlade gledalce je na vsaki projekciji pozdravila tudi filmska ekipa, skupaj s filmskimi ustvarjalci. Scenaristu filma, Primožu Suhodolčanu in režiserju, Borisu Petkoviču so se pridružili tudi igralci Klemen Kostrevc, Gaja Filač, Matija Brodnik, Gojmir Lešnjak Gojc, Marko Miladinovič, Matjaž Javšnik in Ana Maria Mitič, zbrane pa je nagovoril tudi župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, ki je dejal: »Uživajte! Danes imate prost dan. Zunaj dežuje in vi ste v Koloseju. Uživajte v filmu, preberite knjigo in bodite košarkarji

Celotno dogajanje v Koloseju je povezoval Andrej Težak - Tešky, kot se za košarkarsko vzdušje spodobi, pa je otroke spremljala tudi maskota Lipko. »Vesel sem, da je film končno prispel na velika platna. Vsem mladim pa bi rad rekel, naj uživajo in se zabavajo ob njem,« je na dogodku dejal pisatelj in avtor scenarija, Primož Suhodolčan.

Naši filmi doma - Slavnostna predpremiera v Cankarjevem domu

V večernih urah so se ustvarjalci in ekipa preselili v Cankarjev dom, kjer je ob 19. uri potekala slavnostna predpremiera v sklopu dogodkov Naši filmi doma. Gre za projekt Slovenskega filmskega centra, javne agencije Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom, ki je nastal z vizijo in željo, da javnosti predpremierno in slovesno predstavi domače filme tik pred distribucijo. Projekt Naši filmi doma tako vrača prepoznavnost in težo slovenskemu filmu in njihovim ustvarjalcem želi omogočiti »institucionalno« odskočno desko pred distribucijo v domače kinematografe, slovenskim gledalcem pa ponuditi možnost predpremiernega gledanja filma v družbi vseh, ki so film ustvarili. Na ta način želi tudi proslaviti zaključek obdobja nastajanja posameznega filma. Dogodek v Cankarjevem domu je povezoval Nejc Šmit.

Film Košarkar naj bo je svojo svetovno premiero doživel na letošnjem Filmskem festivalu v Sarajevu, kjer ga je mednarodno občinstvo odlično sprejelo, včeraj pa si ga je prvič lahko ogledalo tudi slovensko občinstvo. Četrtkovemu predpremiernemu dnevu bodo v nadaljevanju sledili posebni dogodki po drugih slovenskih mestih ter primorska premiera na 20. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Na redni spored kinematografov Košarkar naj bo prihaja 14. septembra!

Oglejte si trailer iz dogodka. Avtor: Igor Mašera.

Povezane novice