Cvitkovičeva Družinica je na mednarodnem festivalu v Montrealu prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo

06. september 2017
Nagrajenka Irena Kovačević: »Vesela sem, da sem imela pogum, ter da sem potem, ko sem prebrala scenarij, režiserju Janu Cvitkoviču, brez dlake na jeziku dejala, da bi to vlogo lahko odigrala.«

Na 41. mednarodnem filmskem festivalu v Montrealu je igralka Irena Kovačević v filmu Družinica, režiserja in scenarista Jana Cvitkoviča, prejela nagrado za najboljšo žensko glavno vlogo. Kot smo že poročali, je film na festivalu v tekmovalnem programu doživel svetovno premiero, festival je potekal od 24. avgusta do 4. septembra.

Nagrajenka Irena Kovačević je povedala: »Vesela sem, da sem imela pogum, ter da sem potem, ko sem prebrala scenarij, režiserju Janu Cvitkoviču, brez dlake na jeziku dejala, da bi to vlogo lahko odigrala.«

Osrednji zaplet filma se namreč osredotoča na propad idiličnega razmerja med staršema Markom in Dunjo. Razlog je pomanjkanje spoštovanja, ki ga povzroči izguba dela in finančni propad. Tekom pripovedi breme, ki ga starša ne zmoreta več nositi, vse bolj pada na ramena otrok. Družinica je zgodba, ki se v Sloveniji zgodi vsak dan, lahko pa bi se zgodila tudi kjerkoli drugje.

»Zgodba me je močno ganila, saj je v tistem času bila naša družina v finančni stiski in takrat sem se prvič v življenju tudi sama odpravila po socialno podporo. Po letu dni, kolikor je minilo od snemanja, me obhajajo prelepi spomini na toplo prijateljsko vzdušje, ki je vladalo med delom. Ustvariti smo uspeli idealno skupnost, kjer smo vsi z navdušenjem hodili na snemanje in bili polni neizčrpne podpore drug drugemu. Nagrade sem vesela, ne zgolj zato, ker je priznanje mojemu delu, temveč tudi zato, ker je to nagrada za vse, ki me pri delu podpirajo. Še zlasti hvala Janu Cvitkoviču, Nataši Burger, Primožu Vrhovcu, Andreju Štritofu, Alešu Pavlinu in vsem ostalim iz ekipe!«, še dodaja Kovačevičeva.

Poleg nagrajenke v glavnih vlogah nastopajo še Primož Vrhovec, Miha Košec in Ula Gulič.

Film je sofinanciral Slovenski filmski center in je nastal pod taktirko produkcijske hiše Perfo, producentov Andreja Štritofa in Aleša Pavlina. »Nagrade na A festivalu je vsak producent še kako vesel. Še večjo nagrado za naju pomeni izjemno emocionalen odziv občinstva v Montrealu, ki sva ga doživela v živo. Neprecenljivo!«, zaključujeta producenta. Koproducenta filma sta RTV Slovenija in Pilon Media.

Družinico si bo v sklopu dogodkov Naši filmi doma, ki jih v sodelovanju s Cankarjevim domom od jeseni organizira Slovenski filmski center, mogoče ogledati v torek, 10. oktobra, v Linhartovi dvorani, ob 20. uri, pred tem pa na 20. Festivalu slovenskega filma, in sicer v četrtek, 14. septembra, ob 20.30 uri, kjer bo doživel slovensko premiero.

Povezane novice