Svetovna premiera Cvitkovičevega filma Družinica na filmskem festivalu A kategorije v Montrealu

22. avgust 2017
Družinica je zgodba, ki se v Sloveniji zgodi vsak dan, lahko pa bi se zgodila tudi kjerkoli drugje.

Na 41. mednarodnem filmskem festivalu v Montrealu bo v tekmovalnem programu svojo svetovno premiero doživel celovečerni film Družinica, režiserja in scenarista Jana Cvitkoviča. Gre za prestižni festival A kategorije, ki vzpodbuja kulturno raznolikost in razumevanje med narodi. Prav tako se osredotoča na razvoj kakovostnega filma ter vzpodbuja filmske ustvarjalce pri razvoju njihovih inovativnih del in talentov. Festival je namenjen srečanjem profesionalcev iz vsega sveta in je edini tekmovalni filmski festival v Severni Ameriki, ki ga priznava Mednarodna zveza združenja filmskih producentov (FIAPF). Festival bo potekal od 24. avgusta do 4. septembra, skupno je v tekmovalni program festivala uvrščenih osemnajst filmov iz petnajstih različnih držav.

V glavnih vlogah nastopajo Primož Vrhovec, Irena Kovačević, Miha Košec in Ula Gulič. Osrednji zaplet filma se osredotoča na propad idiličnega razmerja med staršema Markom in Dunjo. Razlog je pomanjkanje spoštovanja, ki ga povzroči izguba dela in finančni propad. Tekom pripovedi breme, ki ga starša ne zmoreta več nositi, vse bolj pada na ramena otrok.

Družinica je zgodba, ki se v Sloveniji zgodi vsak dan, lahko pa bi se zgodila tudi kjerkoli drugje. Kot je dejal Jan Cvitkovič: »Družinica je film o družini. Zgodba govori o povprečni slovenski družini srednjega razreda, ki se ji zgodijo različne osebne tragedije – izguba službe enega, nato še drugega starša. Iz tega sledi razpad, ki pa ni samo finančne narave, ampak tudi psihološke. Gre za razpad odnosov, ki so seveda posledica teh primerov. Skozi film skušam družinico vzpostaviti na novo.«

Tragična zgodba gledalca popelje do boleče izkušnje, ki jo glasbeno mojstrsko nadgradi Damir Avdić, direktor fotografije je Marko Brdar.

Film, ki ga je sofinanciral Slovenski filmski center, je nastal pod taktirko produkcijske hiše Perfo, producentov Andreja Štritofa in Aleša Pavlina. Koproducenta sta RTV Slovenija in Pilon Media. Družinica se je uspešno predstavila tudi na letošnji filmski tržnici v Cannesu (Market Screenings 2017), film si bo mogoče ogledati na 20. Festivalu slovenskega filma, kjer bo doživel slovensko premiero. V sklopu dogodkov Naši filmi doma, ki jih v sodelovanju s Cankarjevim domom od jeseni organizira Slovenski filmski center, pa bo svojo premiero pred redno distribucijo doživel v torek, 10. oktobra, v Linhartovi dvorani.

Povezane novice