Film V Modrino je nominiran za študentskega oskarja

16. avgust 2017
Film je nastal v koprodukciji slovenske hiše Blade produkcije in produkcijske hiše Motion iz Hrvaške.

Kratki hrvaško - slovenski koprodukcijski film V modrino, v režiji hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović in koscenaristke Christine Lazaridi, je nominiran za študentskega oskarja. Film je nastal v koprodukciji slovenske hiše Blade produkcije, katere producent je Zoran Dževerdanović, in produkcijske hiše Motion iz Hrvaške.

To je prvi kratki film, ki ga je kot manjšinsko koprodukcijo finančno podprl Slovenski filmski center. Film je ustvarila izrazito mednarodna filmska ekipa; fotografijo podpisuje Marko Brdar, zvočno podobo filma so zaupali mlademu skladatelju Ivanu Marinoviču in francosko-ruskemu skladatelju Evgeniju Galperinu. Oblikovalec zvoka je Julij Zornik iz Slovenije. Montaža je delo Korejke Miniji Kang, z newyorške Columbia University. Oblikovalka maske je Slovenka Anita Ferčak.

Igrajo: Gracija Filipović, Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić in Marija Kohn.

Zgodba kratkega filma pripoveduje o trinajstletni Juliji, ki se iz nasilnega doma z materjo umakne na idiličen hrvaški otok, kjer je nekoč odraščala. Veseli se, da bo obudila prijateljstvo z Ano, ki pa več pozornosti namenja svojemu fantu. Anina zavrnitev odpre pri Juliji nezaceljene rane nasilne preteklosti in v njej prebudi nasilno pošast, za katero je mislila, da jo je pustila za seboj.

Film se je na letošnjem Berlinalu, kjer je imel tudi svojo svetovno premiero, predstavil v sklopu tekmovalnega programa za otroke in mladino Generation in osvojil tudi posebno omembo žirije. V Cannesu pa je bil predvajan v konkurenci petih filmov v Short Film Corner. Na mednarodnem festivalu kratkega filma v Oberhausnu ga je letos nagradila tudi mladinska žirija, uvrstil pa se je tudi v tekmovalni program kratkih filmov na pravkar potekajočem Sarajevskem filmskem festivalu.

Akademija je podelitev študentskega oskarja ustanovila leta 1972 z namenom podpore in vzpodbujanja odličnosti pri ustvarjanju filmov.

Povezane novice