Posebna omemba žirije za film V modrino

20. februar 2017
Kratki film V modrino je prejel posebno omembo žirije na 67. Berlinskem filmskem festivalu.

Hrvaško-slovenska koprodukcija se je predstavila v tekmovalnem programu za otroke in mladino – Generation.

Zgodba kratkega filma pripoveduje o trinajstletni Juliji, ki se iz nasilnega doma z materjo umakne na idiličen hrvaški otok, kjer je nekoč odraščala. Veseli se, da bo obudila prijateljstvo z Ano, ki pa več pozornosti namenja svojemu fantu. Anina zavrnitev odpre pri Juliji nezaceljene rane nasilne preteklosti in v njej prebudi nasilno pošast, za katero je mislila, da jo je pustila za seboj.

To je prvi kratki film, ki ga je kot manjšinsko koprodukcijo finančno podprl Slovenski filmski center. Režiserka filma je hrvaška režiserka Antoneta Alamat Kusijanović, scenaristka pa Christina Lazaridi. Film pa je ustvarila izrazito mednarodna filmska ekipa; fotografijo podpisuje Marko Brdar, zvočno podobo filma so zaupali mlademu skladatelju Ivanu Marinoviču in francosko-ruskemu skladatelju Evgeniju Galperinu. Oblikovalec zvoka je Julij Zornik iz Slovenije. Montaža je delo Korejke Miniji Kang, prav tako z newyorške Columbia University. Oblikovanje maske je pripadlo Slovenki Aniti Ferčak.

Igrajo Gracija Filipović, Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić in Marija Kohn.

Film je nastal v koprodukciji slovenske hiše Blade produkcije, katere producent je Zoran Dževerdanović. Producenti filma V modrino so še Barbara Vekarić in Vlaho Kriele (Motion-HR), koproducenti pa Poster iz Hrvaške, Mb Grip iz Slovenije in švedska produkcijska hiša Honeypot.

Povezane novice