Dve nagradi za film Moški ne jočejo na 52. mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih

10. julij 2017
Posebna nagrada žirije in nagrada mednarodne mreže Europa Cinemas za najboljši evropski film v tekmovalnem programu.

Prvenec Moški ne jočejo, igrani film bosansko - hercegovskega režiserja in scenarista Alena Drljevića, je na 52. mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih v tekmovalnem programu prejel posebno nagrado žirije in nagrado mednarodne mreže Europa Cinemas [Evropa Sínemas] za najboljši evropski film. Manjšinsko koprodukcijo štirih držav - Bosna in Hercegovina, Slovenija, Hrvaška in Nemčija, je finančno podprl Slovenski filmski center, slovenski koproducent je Iridium Film.

Žirija mednarodne mreže je v svoji obrazložitvi zapisala, da je bila presenečena nad filmom, ki ne obsoja različnih perspektiv likov – le te je živo poosebila odlična igralska zasedba. Film je za žirijo zelo prepričljiv v prikazu univerzalnosti obravnavane teme o odpuščanju preteklih dejanj, pri čemer ne gre le za odpuščanje drugim, temveč tudi nam samim. Film je tako pomemben za prihodnost Evrope kot skupnosti, saj nenazadnje prikazuje tudi občutljive in negativne vidike moške osebnosti.

Režiser Alen Drljević je ob prejemu nagrade za Radio Slovenija dejal, da je presrečen. »Že na premieri je 1400-glavo občinstvo v Karlovih Varih filmu namenilo desetminuten aplavz. Očitno smo se jih uspeli čustveno dotakniti, čeprav smo se bali, da nam to z lokalno, regionalno zgodbo ne bo uspelo. Za nas je zelo pomembno, da je tudi žirija prepoznala, da to ni samo neka lokalna zgodba.«

Moški ne jočejo prikazuje skupino veteranov, ki so bili v vojni na področju nekdanje Jugoslavije. Da bi se soočili s svojo preteklostjo, jih je zbrala mirovna organizacija, a od srečanja nihče ne pričakuje popolnega soglasja. Vsaka neizgovorjena beseda in napačno razlagan pogled lahko nenadoma izbruhnejo in zanetijo stare spore. Film se ponaša tudi z izjemno mednarodno igralsko zasedbo, poleg Sebastiana Cavazze in Primoža Petkovška, so tukaj še velika igralska imena: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić in Miralem Zubčević.

»Nagradi pomenita predvsem lepo odskočno desko za nadaljnjo pot filma, ki si jo nedvomno zasluži. Film se je rojeval kar nekaj časa, saj je Alen najprej hotel posneti dokumentarni film na temo zdravljenja vojnih veteranov s post-travmatskim sindromom. Film ostaja zvest doku principu, zato je bila priprava na samo snemanje zelo temeljita. Sam sem se projektu pridružil kasneje, kajti za vlogo psihiatra je bil najprej predviden Miki Manojlović. Vzdušje na snemanju je bilo prečudovito, saj igralsko zasedbo sestavljajo sami »težkokategorniki«. Film bo vsekakor razprl vprašanja o odpuščanju, ki se ne dotikajo samo tega dela Balkana, pač pa tudi celotne Evrope in vseh držav z vojno izkušnjo,« je ob podelitvi povedal Sebastian Cavazza.

Letošnje Karlove Vare je zaznamovala tudi mlada režiserka Katarina Morano, ki je v sklopu platforme Future Frames predstavila svoj magistrski projekt z naslovom "Ljubljana – München 15:27".


Povezane novice