Zlata mimoza za film Moški ne jočejo in posebno priznanje za Kozoletove Meje v Črni Gori, slovenski filmi se predstavljajo na festivalu na Kosovu

08. avgust 2017
Ponovna nagrada za režiserja Alena Drljevića in Damjana Kozoleta.

Enaintrideseta edicija filmskega festivala v črnogorskem Herceg Novem je režiserju Damjanu Kozoletu in njegovemu dokumentarnemu kratkemu filmu Meje prinesla posebno priznanje. V filmu si kolona beguncev in migrantov v spremstvu vojakov in policistov utira svojo pot od schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško proti sprejemnemu centru v Brežicah. Žirija je filmu podelila posebno priznanje z obrazložitvijo: »Zaradi drugačnega pogleda na fenomen begunske krize, ki se izogiba eksplicitnosti in pretirani dramatizaciji, ter ob tem izdela enostavno, prepričljivo, nevsiljivo filmsko stališče, ki občinstvu dopušča, da o njem razmišlja, medtem ko doživlja delček fizične bolečine, ki so jo ti ljudje preživeli.« Film je svojo premiero doživel na lanskoletnem mednarodnem festivalu dokumentarnega filma DOKUDOC v Mariboru, kjer je tudi zmagal. V programu Kino Orjen so obiskovalci lahko videli tudi Kozoletov večkrat nagrajeni film Nočno življenje.

Nagrado Zlata mimoza za najboljšo moško vlogo je prejel igralski ansambel filma Moški ne jočejo, bosansko - hercegovskega režiserja in scenarista Alena Drljevića. Manjšinsko koprodukcijo štirih držav - Bosna in Hercegovina, Slovenija, Hrvaška in Nemčija, je sofinanciral Slovenski filmski center, slovenski koproducent je Iridium Film. Žirija je v bogati mednarodni igralski zasedbi, v kateri nastopajo Sebastian Cavazza, Primož Petkovšek, Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić in Miralem Zubčević, prepoznala prepričljiv in močan prikaz psiholoških travm, ki jih je povzročila balkanska vojna ob razpadu nekdanje Jugoslavije.

Črnogorski filmski festival zaznamujejo tri tekmovalne kategorije: celovečerni igrani film, dokumentarni film in sekcija študentskih filmov iz regionalnih filmskih šol. Četrti segment predstavlja revija filmov, ki so bili nagrajeni na največjih evropskih filmski festivalih. Festival je potekal od 1. do 7. avgusta, na festivalu pa je v tekmovalnem programu celovečernih filmov sodeloval še film makedonsko-slovensko-belgijske koprodukcije Dan brez imena, makedonske režiserke Teone Mitevske. Film je bil predstavljen na letošnjem Berlinalu, čaka pa ga še predstavitev na prihajajočem 23. Sarajevskem filmskem festivalu.

Več o ostalih nagradah in nagrajencih je dostopno tukaj.

V Prizrenu, na Kosovu, pa že od 4. avgusta poteka mednarodni festival dokumentarnega in kratkega filma DokuFest, kjer se bosta v tekmovalnem programu Balkan Dox, od skupno sedemnajstih, predstavila tudi dva slovenska filma - Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, režiserjev Matjaža Ivanišina in Rajka Grlića ter Obzornik 63, režiserke Nike Autor. Film je del projekta Novicam se ne odpovemo, s katerim Nika Autor in kolektiv Obzorniška fronta predstavljata Slovenijo na 57. bienalu v Benetkah. V mednarodnem programu kratkih filmov (International Shorts) pa film Srečno, Orlo!, režiserke Sare Kern, ki je letos za ta film prejela že štiri nagrade. V tem programu bo skupno predstavljenih trideset filmov, festival bo potekal do 12. avgusta.

Več o festivalu in programu je dostopno tukaj.

Povezane novice