52. mednarodni filmski festival v Karlovih Varih – Moški ne jočejo in "Ljubljana – München 15:27"

26. junij 2017
Prvenec Moški ne jočejo in magistrski projekt "Ljubljana – München 15:27"

Letošnji 52. mednarodni filmski festival v Karlovih Varih bo v znamenju slovensko hrvaške koprodukcije, prvenca Moški ne jočejo, režiserja in scenarista Alena Drljevića ter mlade slovenske režiserke Katarine Morano, ki bo v sklopu platforme Future Frames predstavila svoj magistrski projekt z naslovom "Ljubljana – München 15:27" in se potegovala za naziv najobetavnejše mlade režiserke.

Moški ne jočejo je zgodba o skupini vojnih veteranov, nekdanjih pripadnikov različnih vojsk, ki so se med seboj bojevale na območju nekdanje Jugoslavije. Skupina se udeležuje delavnice, katere cilj je soočiti se s preteklostjo. A kaj kmalu se izkaže, da nekdanji antagonizmi ponovno prihajajo na površje.

Film je finančno podprl Slovenski filmski center, v sklopu tekmovalnega programa pa se bo za prestižno nagrado kristalni globus potegoval znotraj dvanajstih svetovnih premier iz vsega sveta.

Glavni akterji filma so: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Sebastian Cavazza, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić in Miralem Zubčević.

Glavni producenti filma pa: Damir Ibrahimović in Jasmila Žbanić (Deblokada). Film je nastal v koprodukciji z Iridium Filmom (Slovenija), produkcijsko hišo Živa (Hrvška) , Manderley Filmom (Nemčija), This &That (Srbija), ter nemškima TV ZDF in Federalno TV.

Izpostaviti velja tudi številno avtorsko ekipo filma: Mirza Hamzić (izvršni producent), Erol Zupčević (direktor fotografije), Zoran Solomun (koscenarist), Mirna Ler (scenografija), Sanja Džeba (kostumografija), Mojca Gorogranc (maska), Vladimir Gojun (montažer) in Igor Čamo (oblikovalec zvoka); postprodukcija slike Iridium Film in Fabrika Sarajevo.

Letošnja edicija Future Frames v organizaciji EFP (European Film Promotion) bo na filmskem festivalu v Karlovih Varih predstavila deset najobetavnejših mladih režiserjev, med drugim tudi Katarino Morano. Organizatorji so mentorstvo mlade, obetavne filmske generacije zaupali kanadskemu avtorju Denisu Côtéju, ki bo z izbranimi delil svoje bogate izkušnje na področju neodvisnega filma. Na delavnici z naslovom Vprašanje neodvisnosti se bodo udeleženci soočali s vstopanjem v svet filmske in medijske industrije. Po končani filmski delavnici bodo festivalskemu občinstvu svoja filmska dela tudi predstavili.

Ob prevzemu delavnice je Denis Côté dejal, da: »Moramo danes najti več alternativ pri soočanju z zapovedmi filmske industrije. Načini in možnosti za financiranje filmskih projektov so pogosto povezani s strogimi pravili, ki nas vodijo do vprašanj ali celo do opustitve naših kreativnih idej. Zakaj? Res, zakaj?«.

S svojim neodvisnim pristopom k realizaciji filma je 44. letni Denis Côté eden od kanadskih vodilnih avtorjev, ki je v svoji dvajset letni karieri ustvaril dvanajst celovečernih in šestnajst kratkih filmov v zanj značilnem, brezkompromisnem slogu. Leta 1994 je ustanovil lastno produkcijsko hišo Nihilproductions, v sklopu katere je produciral in režiral 15 neodvisnih kratkih filmov. Od leta 1995 do leta 2005 je deloval kot novinar in filmski kritik.

Poleg glavne nagrade festival vsako leto podeli tudi nagrado za doprinos svetovnemu razvoju kinematografije. To prestižno nagrado bosta letos prejela Ken Loach in Paul Laverty. Festival bo potekal od 30. junija do 8. julija.

Povezane novice