Padla je prva klapa celovečernega koprodukcijskega igrano-dokumentarnega filma režiserke Dane Budisavljević Akcija D.B.

16. oktober 2017
Film je koprodukcija treh držav: Hrvaške, Slovenije in Srbije.

V Zagrebu je v torek, 10. oktobra, padla prva klapa celovečernega koprodukcijskega igrano-dokumentarnega filma zagrebške scenaristke in režiserke Dane Budisavljević, Akcija D.B. Film je koprodukcija treh držav, in sicer Hrvaške, Slovenije in Srbije.

V filmu Akcija D.B. gre za eno največjih akcij reševanja otrok med drugo svetovno vojno in o izjemni ženski, ki je to akcijo sprožila – Diani Budisavljević. Film o Diani Budisavljević tako prinaša izjemno zgodbo o pogumu in moči posameznika v najtežjih trenutkih. Vključuje igrane rekonstrukcije, dokumentarna pričevanja in vredne arhivske posnetke. Nastaja na podlagi Dianinega dnevnika in zgodovinske raziskave. Osrednji lik, Diana Budisavljević, je rojena v ugledni innsbruški družini Obexer. Po poroki z zdravnikom Julijem Budisavljevićem odide v Zagreb. Kot gospodinja, posvečena otrokom in soprogu, jeseni 1941, v glavnem mestu novonastale Neodvisne Države Hrvaške, izve za taborišča, v katerih so zaprte pravoslavne ženske z otroci. Prepričana, da njeno življenje ni vrednejše od življenja krivo preganjanih, se spusti v tvegano reševanje otrok iz taborišč. V Akciji D.B., kot jo poimenuje sama, je rešenih več kot 10.000 otrok. Zaradi zgodovinskih preobratov je njena zgodba do nedavnega ostala neodkrita.

Glavno vlogo Diane igra Alma Prica, prva dama HNK, ki je v svoji karieri sodelovala tudi s Tomažem Pandurjem, slovenski javnosti pa je poznana tudi po odlični vlogi v filmu Halimina pot iz leta 2013. Vlogo njenega soproga Julija igra Igor Samobor, v filmu pa sodelujejo nekatera najzanimivejša igralska imena iz regije kot so Ermin Bravo, Areta Ćurković, Krešimir Mikić, Ozren Grabarić, Mirjana Karanović, Vilim Matula in drugi.

Režiserka Dana Budisavljević je dokončala Akademijo dramskih umetnosti v Zagrebu, smer film in TV montaža. Že med študijem je pričela s prvim študentskim filmskim festivalom F.R.K.A., nato pa je sodelovala pri organizaciji filmskega festivala Motovun. Leta 2005 je z Nenadom Puhovskim začela največji regionalni festival dokumentarnega filma ZagrebDox.

Film bo posnet na lokacijah na Hrvaškem in v Sloveniji. Snemanje filma se bo predvidoma zaključilo v začetku novembra.

Scenarij in režija: Dana Budisavljević
Soscenarij: Jelena Paljan
Direktor fotografije: Jasenko Rasol
Scenografija: Duško Milavec in Ivo Hušnjak
Kostumografinja: Martina Franić
Oblikovalka maske: Dušica Vuksanović
Zvok: Julij Zornik
Producenta: Miljenka Čogelija in Olinka Vištica
Produkcija: Produkcijske hiša Hulahop iz Zagreba
Koprodukcija: Vlado Bulajić in Lija Pogačnik, produkcijska hiša December iz Ljubljane, Snežana Penev, produkcijska hiša This And That iz Beograda
Finančna podpora / sofinanciranje: Hrvaški avdio-vizualni center, Slovenski filmski center, javna agencija RS, Srbski filmski center, Euroimages in program Media

Povezane novice