Prva klapa celovečernega filma Posledice režiserja in scenarista Darka Štanteta

01. avgust 2017
Danes je v Ljubljani padla prva klapa celovečernega filma Posledice režiserja in scenarista Darka Štanteta.

Danes je v Ljubljani padla prva klapa celovečernega filma Posledice režiserja in scenarista Darka Štanteta. Ustvarjalci pravijo, da so se za film odločili, ker želijo v prvi vrsti osvetliti težave, s katerimi se sodobna mladina srečuje ob prehodu v odraslost. Današnja družba od njih vse preveč zahteva in pričakuje, pritiski so veliki, na drugi strani pa jim znotraj izobraževalnega in institucionalnega sistema ne ponuja ustrezne podpore in jih ne opremi s pravimi izkušnjami in znanjem, potrebnim za iskanje lastne identitete. Vzgojni dom za problematično mladino je ekstremni primer, kjer so pomanjkljivosti družbenih struktur še posebej vidne. Na kaj lahko najstniki v takšnih okoliščinah sploh upajo in k čemu lahko stremijo je tema, s katero se ukvarjajo Posledice.

Film svojo zgodbo črpa iz želje in potrebe po razkrivanju vsakodnevnih mladostniških težav, ki se na dnevni ravni soočajo z različnimi izkustvi novodobne generacije. Glavna tema filma je tako osredotočena na dvojno življenje protagonista Andreja, ki se na eni strani spopada s pričakovanji okolice, na drugi strani pa s posledicami, ki jih bodo njegova dejanja zanj imela v prihodnosti. Andrej se tako ves čas bori z lovljenjem ravnotežja med lastno identiteto, ki jo tvori spopad med spolnostjo in moralno integriteto ter javno podobo, ki naj bi jo vzdrževal tako pred svojimi starši, kot tudi pred drugimi sovrstniki v zavodu. Ko bo njegov notranji konflikt pripeljan do skrajnih meja, lahko temni elementi njegove osebnosti vzniknejo na površje in razkrijejo svoj nevarni potencial ...

Posledice so prvi celovečerni projekt Filmskega društva Temporama, ki je bilo ustanovljeno konec leta 2012 kot kolektiv mladih filmskih entuziastov, v prihodnje pa si še naprej želijo podpirati mlade režiserje in scenariste. Do sedaj so producirali ali koproducirali več kratkih filmov kot so Zunaj, (režiser Juš Premrov, 2015), Sotto (režiserka Ina Ferlan, 2016) in Srdohrd (režiserka Ester Ivakič, 2016), kot tudi nekaj srednjemetražnih filmov v različnih fazah produkcije. Tokratni celovečerni film nastaja s podporo Slovenskega filmskega centra in v koprodukciji z NuFrame, Zwinger Film in 100.

Darko Štante, režiser in scenarist mlajše generacije, je diplomiral na Fakulteti za socialno delo in trenutno uspešno zaključujejo drugostopenjski študij na AGRFT, smer filmska režija. Kot asistent je delal na različnih komercialnih projektih pri več produkcijah ter kot samostojni ustvarjalec na različnih AV projektih. Trenutno je zaposlen kot vzgojitelj v vzgojnem zavodu.

Scenarij in režija: Darko Štante
Direktor fotografije: Rok Kajzer Nagode
Scenografka: Špela Kropušek
Kostumografka: Ina Ferlan
Oblikovalka maske: Anita Ferčak
Montažerka: Sara Gjergek
Mojster osvetljave: Milan Prebil
Scenski mojster: Janez Petretič
Oblikovalec zvoka: Julij Zornik, 100
Kolorist: Teo Rižnar, NuFrame
Producenta: Jerca Jerič, Andraž Jerič
Koproducent: Teo Rižnar (NuFrame), Rok Biček (Zwinger Film), Julij Zornik (100)
Igrajo: Matej Zemljič, Timon Šturbej, Gašper Markun, Lovro Zafred, Lea Cok
Produkcija: Filmsko društvo Temporama


Povezane novice