Nočni ptici velika nagrada zagrebškega Animafesta!

12. junij 2017
Film se s tem poteguje tudi za nominacijo za oskarja.

Na zagrebškem festivalu animiranega filma Animafest, ki se je zaključil v soboto, 10. junija 2017, je kratki animirani film Nočna ptica režiserke Špele Čadež prejel glavno nagrado. Festival je na listi izbranih festivalov, katerih zmagovalci so neposredno uvrščeni med kandidate za nominacijo za oskarja, tako da ima Slovenija svojega prvega kandidata za oskarje 2018.

Mednarodna žirija v sestavi Michaela Pavlátová, Rosto, Amid Amidi, Nobuaki Doi in Marko Tadić je utemeljila svojo odločitev: "Ta na videz enostaven, a presenetljivo kompleksen film klasično tehniko večnivojske kolažne animacije popelje na novo raven. Film uporablja vzporedno pripovedovanje s katerim preskakuje različne perspektive ter nam neverjetno ganljivo in učinkovito približa to tragično zgodbo človeka/živali." V basni Čadeževa tematizira alkoholizem in našo nezmožnost, da bi o tej problematiki odkrito spregovorili oziroma se z njo kot družba spoprijeli.

Animirani film je nastal v slovensko-hrvaški koprodukciji s podporo Slovenskega filmskega centra in Hrvaškega avdiovizualnega centra, koproducenta sta hrvaški Bonobostudio in RTV Slovenija. Scenarij za projekt sta napisala Špela Čadež in Gregor Zorc, za animacijo so skrbeli Zarja Menart, Matej Lavrenčič in Špela Čadež, montirala je Iva Kraljević, glasbo je oblikoval Tomaž Grom, zvok pa Johanna Wienert. Glasove v filmu so prispevali Andrej Nahtigal, Karin Komljanec in Gregor Zorc. Producentki filma sta Tina Smrekar in Špela Čadež.

Za Nočno ptico je to že druga glavna nagrada ̶ pred tem jo je prejel na Nizozemskem festivalu animiranega filma HAFF. Poleg tega je film prejel še devet drugih nagrad, med njimi nedavno posebno omembo na Ars Electronici. Pred zagrebškim festivalom je bila Nočna ptica predvajana na več kot 50 filmskih festivalih, med drugim na Sundanceu, v Ottawi, Clermont Ferrandu in Leipzigu.Svojo festivalsko pot nadaljuje na enega najpomembnejših festivalov animiranega filma v francoskem Annecyju.

V Annecyju sta tokrat na sporedu kar dva slovenska filma ̶ poleg Nočne ptice, ki se predstavlja v glavnem tekmovalnem programu, bo v programu Perspektive, ki nagrajuje prvence, na ogled film Slovo Leona Vidmarja.


Povezane novice