Dnevi slovenskega filma v Osijeku od 29. maja do 5. junija

24. maj 2017
Letošnja že tretja retrospektiva slovenskih filmov na območju bivše Jugoslavije. Pred tem se je maja slovenski film predstavil v Sarajevu in v Pulju.

V ponedeljek, 29. maja, se pričenjajo dnevi Slovenskega filma v Osijeku. To je letošnja že tretja retrospektiva slovenskih filmov na območju bivše Jugoslavije. Pred tem se je maja slovenski film predstavil v Sarajevu in v Pulju.

Letos se predstavljajo trije celovečerni filmi, ki si jih bodo obiskovalci lahko ogledali v kinu Urania. Prvi na sporedu bo mladinski film Nika, režiserja Slobodana Maksimovića. Z njim bo na odprtju, ob 17. uri, prisostvoval tudi koscenarist Matjaž Pikalo, film pa si bodo ogledali tudi srednješolci, ki bodo svojo radovednost lahko potešili ob koncu projekcije in prisotnima avtorjema zastavili vprašanja.

V četrtek, 1. junija ob 19. uri, sledi legendarni film v režiji Franceta Štiglica, Dolina miru, ki je letos aprila, pod okriljem Slovenskega filmskega centra v zbirki SI-FI klasika, izšel na Blu Rayju. V ponedeljek, 5. junija ob 19. uri, pa bo na ogled film Nočno življenje, režiserja Damjana Kozoleta. Film je prejel številne nagrade, med drugim kar štiri na lanskoletnem 19. Festivalu slovenskega filma v Portorožu. In sicer: za najboljšo režijo, glavno žensko vlogo (Pia Zemljič), stransko moško vlogo (Petre Arsovski, Matija Vastl, Dejan Spasić) in najboljšo scenografijo (Dušan Milavec in Neža Zinajić).

Dnevi slovenskega filma v Osijeku se pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Veleposlaništvom Republike Slovenije v Zagrebu in Kinematografi Osijek.

Vstop na vse projekcije je prost.

Povezane novice