Restavrirana Dolina miru se je včeraj odvrtela v Cannesu

19. maj 2016
Devetdeset minutno restavrirano verzijo slovenskega kultnega filma so včeraj, v sredo 18. maja ob 21. uri predvajali v dvorani Buñuel, v sklopu uradnega pograma Cannes Classic, v katerega je bil slovenski film prvič uvrščen v zgodovini tega največjega filmskega festivala.

Po skorajda šestdesetih letih se je tako v Cannes vrnila restavrirana klasika Franceta Štiglica Dolina miru, ki je v Cannesu za zlato palmo tekmovala leta 1957. Tedaj je glavni igralec John Kitzmiller kot prvi temnopolti igralec na tem festivalu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo.

Film sta na odru napovedala oba glavna, tedaj otroška igralca Tugo Štiglic in Eveline Wohlfeiler. V Cannes sta odpotovala prvič, saj ju na prvo projekcijo niso vzeli s seboj. Po snemanju in premieri filma se nista več srečala, zato je bilo njuno srečanje po toliko letih še toliko bolj ganljivo.

Tugo Štiglic je ob tej priložnosti izjavil:" Ob nastanku filma se kot otrok nisem zavedel brezčasnega sporočila tega filma, ki nam govori, da ljudi najbolj določa samo ena stvar: njihova človečnost. Z restavrirano verzijo filma bomo ohranili umetniško delo into pomembno sporočilo."

Eveline Wohlfeiler je tako kotTugo Štiglic ostala pri filmu, saj v Nemčiji še vedno dela kot filmska montažerka. "Ob novici in povabilu sem bila zelo presenečena.Najprej nisem mislila priti, vendar sem mnenje spremenila zaradi pokojne mame, ki me je k filmu pripeljala. Zelo bi mi zamerila, če ne bi prišla"

Na koncu filma je sledil dolg aplavz občinstva obema igralcema.

Restavrirana verzija prinaša lepoto in humanost filma v svoji izvorni veličini. Po tolikih letih, ko smo gledalalci lahko gledali zgolj samo še "opešane" filmske kopije te nepozabne slovenske klasike, bomo sedaj lahko zopet uživali v vsakem kadru obnovljene črnobele fotografije.

Prvo srečanje s filmom v Sloveniji bo 23. avgusta na slavnostnem odprtju Letnega kina na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki bo potekalo v sodelovanju Kinodvora s Slovenskim filmskim centrom in pod pokroviteljstvom predsednika države ob 25-letnici Republike Slovenije.

Povezane novice