Ukrep denarnih povračil uspešno predstavljen na 70. filmskem festivalu v Cannesu

22. maj 2017
Slovenski filmski center je v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo in Ministrstvom za kulturo na največji evropski filmski tržnici v Cannesu, danes, 22. maja, svetovni filmski javnosti uspešno predstavil ukrep denarnih povračil.

Za Slovenski filmski center, javno agencijo Republike Slovenije, in promocijo Slovenije, kot potencialne snemalne lokacije za tuje producente, je danes praznični in zgodovinski dan. Pravica do denarnega povračila je dostopna mednarodnim filmskim ustvarjalcem in vlagateljem, prav tako pa predstavlja pomemben del celostnega razvoja filmske in avdiovizualne panoge v Republiki Sloveniji. Pravico do denarnega povračila s pridom uporablja že precejšnje število držav, med katerimi je na zemljevidu evropskih držav sedaj tudi Slovenija, le ta pa z gotovostjo dolgoročno prinaša pozitivne gospodarske, finančne in promocijske učinke, vpliva na razvoj storitvene dejavnosti in z njo povezane poklice, ter pripomore k novim delovnim mestom v filmski ustvarjalnosti in industriji. Nenazadnje ukrep denarnih povračil krepi prepoznavnost Slovenije kot turistične destinacije. Prav zato je Slovenski filmski center že pred časom okrepil partnersko sodelovanje in povezavo s Slovensko turistično organizacijo.

Slovenskega ekskluzivnega filmskega »bruncha« v Cannesu se je udeležilo sto povabljenih gostov iz vsega sveta in celotnega filmskega spektra – producenti, ugledni direktorji filmskih festivalov, filmski kritiki, selektorji in režiserji. Kot je uvodoma povedala Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra, javne agencije Republike Slovenije: »Ima Slovenija bogato filmsko zgodovino, ki pa bo z ukrepom denarnih povračil dodatno pridobila na mednarodni prepoznavnosti. Do sedaj so bile v ospredju manjšinske koprodukcije, v prihodnje pa bodo mogoča še atraktivnejša in plodnejša mednarodna filmska sodelovanja, saj lahko v Sloveniji mednarodnim filmskim producentom ponudimo vso strokovno podporo in filmske ustvarjalce, ki razumejo filmsko umetnost in filmsko produkcijo.« Bučarjeva je prav tako izrazila veselje ob dejstvu, da lahko ukrep denarnih povračil svetovni javnosti predstavimo prav na 70. ediciji festivala v Cannesu.

Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi slovenski veleposlanik v Republiki Franciji, Andrej Slapničar, ki je vse zbrane pozdravil s krajšim nagovorom in izrazil podporo tovrstnim aktivnostim.

V nadaljevanju je vse navzoče nagovorila sekretarka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Irena Ostrouška, ki je med drugim ponovno poudarila, da je: »Republika Slovenija z letom 2017 uvedla denarna povračila v višini 25 % upravičenih stroškov, neposredno porabljenih za produkcijo filmov in avdiovizualnih del, ki se odvija na njenem ozemlju. Z denarnimi povračili želimo spodbuditi tuje produkcije za snemanje in postprodukcijo v Sloveniji, omogočiti večjo konkurenčnost storitev in ponuditi čim večje možnosti naravnih in kulturnih znamenitosti pri ustvarjanju evropske in svetovne produkcije.«

Slovenija za filmski svet zagotovo predstavlja eno najbolj privlačnih evropskih lokacij, s svojimi naravnimi lepotami, neokrnjeno naravo, fotogeničnostjo in gostoljubnostjo je ena tistih dežel, kjer se filmske zgodbe pišejo kar same. Kot je dejala Metka Pirc, namestnica vodje sektorja za področje sejmov in borz iz Slovenske turistične organizacije: »Slovenija ima zelo velik potencial, da postane ena od najprivlačnejših svetovnih filmskih lokacij. Leži v osrčju Evrope na stičišču štirih pomembnih geografskih območij, kjer se lahko na sorazmerno majhni površini pohvali z najrazličnejšimi naravnimi danostmi in privlačnim urbanim okoljem. Nedavno sprejeti ukrep denarnih povračil za tuje filmske produkcije bo vsekakor pritegnil zanimanje mednarodne filmske industrije.«

Povezava na promocijski film.

Povezane novice